Su kültüründe organik olarak yetiştirilen domateste organik gübreler ve viyol hücre büyüklüğünün fide kalitesine etkisi
Effects of organic fertilizers and size cell of tray over the quality of seedling at organically raised tomato at float system
  1. Tez No: 200848
  2. Yazar: HARUN ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEZGİN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, Su kültürü, Organik gübre, Viyol hücre büyüklügü, Fide kalitesi, Tomato, floating system, Organic fertilizer, Cell size of seed tray, Seedling quality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
5 Temmuz ? 25 Agustos 2004 tarihleri arasında gerçeklestirilen bu çalısmada, yüzen viyol sisteminde yetistirilen domates fidelerinin büyüme, gelisme ve kalitesi üzerine degisik organik gübre (çiftlik gübresi, kan gübresi, ticari organik gübre) uygulamaları, viyol hücre büyüklükleri (küçük ve büyük), fide sasırtma durumu ve dikim zamanında bitkideki farklı yaprak sayısı (4 ve 6-7 yapraklı) uygulamalarının etkisi incelenmistir. Fidelerin vejetatif büyümeleri üzerine, degisik organik gübrelerin etkileri farklı olmustur. Fide basına en fazla yaprak kuru agırlıgı, 6-7 yaprak + sasırtma yapılmamıs + kan gübresi kullanılmıs + büyük hücreli viyol (FKB) ve 4 yapraklı + sasırtma yapılmıs + çiftlik gübresi kullanılmıs + büyük hücreli viyol (4SÇB), gövde kuru agırlıgı (FKB) ve 4 yapraklı + sasırtma yapılmamıs + çiftlik gübresi kullanılmıs + büyük hücreli viyol (4ÇB), kök kuru agırlıgı (FKB) ve 4 yapraklı + sasırtma yapılmamıs + kan gübresi kullanılmıs + küçük hücreli viyol (4KK), en yüksek toplam yaprak alanı ise (FKB) ve 4 yapraklı + sasırtma yapılmıs + çiftlik gübresi kullanılmıs + küçük hücreli viyol (4SÇK) uygulamalarında saptanmıstır. Denemede özgül yaprak alanı 345.267 -113.216 cm2/g arasında degismistir. Genel olarak özgül yaprak alanı daha yüksek olan sasırtma yapılan uygulamada yaprak kalınlıgı daha az olurken, sasırtma yapılmayan uygulamalarda yaprak kalınlıgı daha fazla olmustur. Denemede oransal yaprak agırlıgı, kök agırlıgı ve gövde agırlıgı organik gübre uygulamalarından farklı seviyelerde etkilenmistir. Farklı organik gübre uygulamaları sonucunda viyol hücre büyüklükleri arasında önemli farklılıklar ortaya çıkmıs olup, kan ve ticari organik gübre 6-7 yapraklı döneme kadar fidelerin besin elementleri ihtiyacını karsılamıstır.
Özet (Çeviri)
In this study performed during the period between 5 July 2004 ? 25 August 2004, effect of different organic fertilizers (farmyard manure, blood fertilizer, commercial organic fertilizer), cell size of seed tray (small and big), seedling transplanting and different leaf number (4 and 6-7 leafy) at the planting time on the growth, development and quality of tomato seedling grown for float tray system were investigated. There were significant effects of different organic fertilizer application on vegetative growth. The highest leaf dry weight was obtained from the seedlings grown with the treatment of 6-7 leaves + untransplant + blood fertilizer usage+ big cell of tray (FKB) and 4 leaves + transplanting + farmyard manure fertilizer usage + big cell of tray (4SÇB), stem dry weight from seedling grown (FKB) and 4 leaves + untransplant + farmyard manure fertilizer usage + big cell of tray (4ÇB), root dry weight from seedling grown (FKB) and 4 leaves + untransplant + blood fertilizer usage + small cell of tray (4KK) and total leaf area from seedling grown (FKB) and 4 leaves + transplanting + farmyard manure fertilizer usage + small cell of tray (4SÇK) treatment. Specific leaf area differed between 345.2678 ?113.2164 cm2/g. In generally, leaf thickness was found to be higher for the untransplant seedlings whereas leaf thickness was lower for the transplanted which had higher specific leaf area. Leaf weight ratio, root weight and stem weight ratio were affected by treatment organic fertilizer at different levels. It was also found that tray cell sizes leaf significant effect on the growth of seedling grown with different organic fertilizers.