Erzurum kent merkezindeki bazı tarihi yapı ve çevreleri üzerine görsel etki değerlendirmesi
Visual impact assessment of some historical buildings and environments in Erzurum city centre
  1. Tez No: 200889
  2. Yazar: ZEYNEP RABİYE BOZHÜYÜK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAHYA BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel etki değerlendirme, görsel kalite, tarihi çevre, koruma, Erzurum, Visual impact assessment, visual quality, historic environment, conservation, Erzurum
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Hızlı ve çarpık kentlesme sonucunda bozulan tarihi çevreler kendi kimliklerini koruyamamakta ve bu sorunun baskısı altında kalmaktadırlar. Kentlerde yapılacak herhangi bir düzenlemenin öncesi ve sonrasında olusturacağı görsel potansiyeli ortaya çıkarmak amacıyla yapılan görsel etki değerlendirme çalısmaları günümüzde daha da önem kazanmaktadır. Bu çalısmada, Erzurum kent merkezinde bulunan tarihi eserlerden Çifte Minareli Medrese, Kale, Mecidiye Tabyası, Üç Kümbetler ve Yakutiye Medresesi'nin çevrelerine ait mevcut fotoğraflar ve bu fotoğraflara ait fotomontaj görüntüler Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri tarafından görsel etki değerlendirmesi kapsamında değerlendirilmistir. Bu tarihi eserlerin çevrelerinin görsel kalitelerini artırmayı amaçlayan bu çalısmada en önemli sorunun bakımsızlık olduğu tespit edilmistir. Buna bağlı olarak da bu eserlerin çevrelerinde görsel etki düzeyinin düsük olduğu ortaya çıkmıstır. Yapılan değerlendirmelere göre her bir alan için çözüm önerileri getirilmistir. 2007, 105 sayfa
Özet (Çeviri)
Historical environments urbanized rapidly and distortedly have not been protecting its own identity and remain under pressure of this matter. In after and before any arrangement which will be done in cities assessment should be is done in order to appear visual potential have been gaining more importance nowadays. In this research Cifte Minareli Medresse, Kale, Mecidiye Tabyası, Uc Kümbetler, Yakutiye Medrese are studied. Photos belonging to their environments and their photomontage images were evaluated by students from Department of Landscape Architecture by using visual impact assessment. The aim of this research was to increase visual qualities of their environments of these historical monuments and the most important problem determined is lack of proper care to monuments and environments. As a result of this study, it is also appeared that visual impact level of these monuments in their environments is poor. According to assessments, solutions for each area are suggested. 2007, 105 pages