Tuz stresine maruz bırakılan mısır (Zea mays L.) bitkisinde, eksojen olarak uygulanan absisik asit (ABA) ve salisilik asit (SA)'in etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of exogenously applied ABA (abscisic acid) and SA (salicylic acid) on maize plant exposed to salinity stress
- Tez No: 200909
- Danışmanlar: DOÇ.DR. PEYAMİ BATTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Fizyoloji, Biology, Botany, Physiology
- Anahtar Kelimeler: ABA (Absisik asit), HPLC, Mısır ( Zea mays L.), Prolin, SA (Salisilik asit), Şekerler, Tuz stresi, Yağ asitleri, ABA (Abscisic acid), Fatty acids, HPLC, Maize (Zea mays L.), Proline, SA (Salicylic Acid)
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada tuz stresinin uygulandığı ortamlarda yetiştirilen mısır ( Zea mays L.) bitkisine absisik asit (ABA) ve salisilik asit ( SA)'in farklı konsantrasyonları uygulandı. Tuz stresine maruz bırakılan ve hormon uygulanan bitkilerde, şeker, yağ asidi ve hormon miktarları yüksek performanslı sıvı kromotografisi (HPLC) ile, klorofil a ve b, karotenoid ve prolin, seviyeleri spektrofotometre ile belirlendi. Ayrıca morfolojik gelişmeleri takip edildi ve yapraklardan alınan yüzeysel kesitlerde stoma sayıları ile birlikte stoma büyüklükleri, kök, gövde ve yaprak uzunluklarının yanı sıra kuru-yaş ağırlık oranları de belirlendi. Araştırma sonucunda morfolojik gelişme üzerine tuzun artan konsantrasyonlarının olumsuz etkilerinin de arttığı gözlenirken, absisik asit uygulanan bitkilerin, salisilik asit uygulanan bitkilere göre daha iyi geliştikleri gözlendi. Stoma sayıları ve büyüklükleri üzerinde hormonların herhangi ekstrem etkisi gözlenmezken, kök, gövde, yaprak uzunlukları ve kuru-yaş ağırlık oranları üzerinde değişik etkilere sahip oldukları belirlenmiştir. 150 ppm ABA uygulamalarında Total klorofil seviyelerinin arttığı gözlenmiştir. Total karotenoid seviyeleri de hemen hemen bütün ABA uygulamalarında yüksek olduğu görüldü. Endojen hormon seviyelerinin, şeker seviyelerinin ve yağ asidi seviyelerinin de hem tuz uygulamaları, hem de eksojen hormon uygulamalarıyla birlikte önemli düzeylerde değiştiği gözlenmiştir. Prolin seviyelerinde ise tuz uygulaması ile birlikte artarken, hormon uygulamalarının da konsantrasyonlarına bağlı olarak prolin seviyelerini önemli düzeyde arttırdığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Different concentrations of ABA (Abscisic acid) and SA (Salicylic Acid) were applied on maize (Zea mays L.) plant during salinity stress. Sugars, fatty acids and pyhtohormones levels were determined by high performance liquid chromatography (HPLC). The chlorophyll a and b, carotenoid and proline levels were determined spectrophotometrically. In addition to that, tangential section of leaves was investigated under light microscope and stomata number and size were measured. Moreover, the length of stem, root and leaf and fresh and dry weight were determined. According to morphological investigations, the salinity stress deteriorated the plant development depending on increasing levels. However the ABA application minimizes the severity of salinity effects more than SA. On the stomata size and number, no significant effects of exogenous SA and ABA on root, stem and leaf length and fresh and dry weight of maize plants exposed to salinity stress were observed. Total chlorophyll level increased with the application of 150 ppm ABA. The total carotenoid levels increased in all ABA application. Endogenous phytohormones, sugars and fatty acid levels changed depending on salinity stress and exogenous SA and ABA treatment. Proline level increased with increasing salinity treatment while ABA and SA applications increased proline level depending on the concentrations and the type of plant growth regulators.