Altınsaç (Gevaş-Van) demir cevherleşmesinin jeolojik ve jeokimyasal incelenmesi
Geological and geochemical research of the Altınsaç (Gevaş-Van) iron mineralization
  1. Tez No: 200927
  2. Yazar: MUSA BALKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ RIZA ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Jeoloji Mühendisliği, Maden Mühendisliği ve Madencilik, Geography, Geological Engineering, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Bitlis Masifi, Fe cevherleşmesi, Karstlaşma, Van, Bitlis Massive, Carstification, Fe mineralization, Van
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Altınsaç demir cevherleşmesi Van Gölü'nün güneyinde Gevaş ilçesinin 25 km batısında, Altınsaç Köyü'nün ise yaklaşık 2 km güneydoğusunda yer almaktadır. Demir cevherleşmesi Bitlis Masifi Üst Birliği'ne ait meta-karbonatlı kayaç grubu içerisinde bulunmaktadır. Yapılan mineralojik?petrografik çalışmalar ve saha gözlemleriyle inceleme alanında mermer, kalkşist, yeşilşist, kloritoyidli şist ve dolomitik kireçtaşı gibi karbonatlı metamorfik kayaçlarla traverten ve alüvyon gibi güncel çökellerin varlığı saptanmıştır. Demir cevherleşmesinin ana cevher minerallerini hematit ve limonit oluşturmaktadır. Az miktarda ise spekülarit, siderit, serüzit, pirit, malakit ve nabit bakır saptanmıştır. Çalışma alanındaki cevher zonu yaklaşık K20B/700KD konumlu ters bir fay boyunca izlenmektedir. Hematit damarları ters fayın düzlemine paralel olarak 20?80 cm aralığında değişen kalınlıklarda görülmüştür. Cevherleşme zonu ve yakın çevresinde karstlaşmaya ait izler gözlenmektedir. Bunlar yüzeyde gözlenen aşınmış dolinler ile yüzey altında popcorn, dogteeth gibi erime yapıları ile temsil edilmektedir. Karstlaşma izleri gözlenen limonitleşmiş zon içinde ana kayaca ve cevhere ait cm-m boyutunda parçalar bulunmakta ayrıca, yüzey sularıyla taşınan ve karstik boşluklarda biriken killi-kumlu sedimanlar yer almaktadır. Ana kayaca ve cevhere ait cm-m boyutunda parçaların karstlaşma izleri gösteren limonitleşmiş zon içinde gözlenmesi karstlaşmanın birincil cevher damarlarının oluşumundan sonra geliştiğini kanıtlamaktadır. Jeokimyasal analiz sonuçlarına göre cevher zonundan alınan örneklerin Fe2O3 içerikleri %69 ile %93 arasında değişmektedir. Hematit damarları daha derinlerde gözlenirken yüzeye yakın kesimlerde limonitleşme yaygın olarak gözlenmektedir. Cevherleşmeye ait örneklerin eser element dağılımları incelendiğinde Pb ve Zn metalleri limonit ve hematitce zengin örneklerde belirgin bir değişiklik göstermemektedir. Buna karşın limonitli cevherlerde Au, Al, As, Ba, P, S, Sr, Th ve V elementleri hematitli cevherlere göre zenginleşirken, Sb, W ve Mo fakirleşmiştir. Cevherleşme çevresinde mostra vermiş herhangi bir magmatik sokulum görülmemektedir. Mineralojik, petrografik ve saha gözlemleri sonucunda Altınsaç demir cevherleşmesinin Bitlis Masifi Üst Birliği metakarbonatlı kayaçlar içinde ters faylara bağlı hidrotermal damar tipi olarak oluştuğu ve daha sonraki dönemlerde karstlaşmaya maruz kalarak yatağın üst kesimlerinin süperjen koşullarda limonitleştiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Altınsaç iron mineralization is take place 25 km west of Gevas town along the south shores of Lake Van in Eastern Turkey. Definite location is 2 km SE of Altınsaç village that means ?Golden hair? in Turkish. Iron mineralization is located in the Upper Unit rock group among of the Bitlis Massive. Field investigation, mineralogical and petrographical study revealed that carbonated metamorphic rocks such as marble, calcschist, greenschist, chloritoid schist, dolomitize limestone and also recent sediments such as alluvium, and travertine have been determined in the area. The main minerals of iron mineralizations are hematite and limonite. Specularite, siderite, cerucite, pyrite, malachite and native copper are also determined in less amount. It is observed that mineralization zone lies along a reverse fault that oriented N20W/700NE approximately. Hematite veins are observed parallel to surface of the reverse fault with thickness changing 20 ? 80 cm. Some of Karstic structure evidences have observed in and around the mineralization zone. These are represented by eroded dolines that can be observed on the surface and undersurface dissolution structures such as popcorn and dogteeth. In this Karstic structure evidence observed in limonitized zones that contains hostrock and ore blocks with changing dimensions of cm-m. Also there is some clayey-sandy sediments that transferred by surface flows and settled in Karstic spaces. It is apparently improve that the Karstic formation development took place after the primary mineralization by the observation of hostrock and mineralization pieces with dimensions of cm-m in limonitized zone that shows Karstic structure evidences. Geochemical analysis results shows that Fe2O3 contents changing between %69 -93 of the samples that collected from the ore zone. While the hematite veins are continue towards further depths, limonitization are widely observed around the near surface. After analyzing of trace element distribution of mineralization samples, there are no any significant changes of metals such as Pb and Zn in the ore samples that rich with hematite and limonite. However, the elements of Au, Al, As, Ba, P, S, Sr, Th and V enriched in limonite zone than hematite rich ore, while the elements Sb, W and Mo depleted in limonitic zone. No any magmatic intrusion outcrop on the study area. Field observations, mineralogical and petrographic studies indicate that Altınsaç iron mineralization occurred along reverse faults in the Upper Unit of Bitlis Massive as a vein type caused by hydrothermal activity. Also it is concluded that the ore zone has been limonitized in near surface under the superjen conditions related to Karstic processes.