Van gölü balığının (Chalcalburnus tarichii P.1811) beyin ve karaciğerinden asetilkolinesteraz (E.C.3.1.1.7) enziminin afinite kromatografisi yöntemi ile saflaştırılması ve karakterizasyonu
The characterization of purification of acethylcholinesterase (E.C.3.1.1.7) enzyme from the brain and liver of lake Van fish
- Tez No: 200945
- Danışmanlar: Y.DOÇ. VEDAT TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Affinite Kromotogrofisi, Asetilkolinestenaz enzimi, Chalcalburnus tarichi, Saflastırma
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalısma; Vangölü balıgının beyin ve karacigerindeki asetilkolinestenaz enziminin saflastırılması için etkili ve hassas bir saflastırma yöntemini içermektedir. Bununla beraber metabolizma için büyük öneme sahip bu enzimin bazı özellikleri incelenmistir. Saflastırma için kullanılan balıgın beyin ve karacigeri gerekli islemler yapıldıktan sonra pH'sı 8'e katı sodyumfosfat ile ayarlanarak, kolona tatbik edilecek hale getirildi. Saflastırma isleminde kullanılan affinite jeli, CNBr ile aktiflestirilen Sepharose-4B matriksine biyolojik ilgisi olan ligant (1-etil 3-3 dimetilaminopropil karbodiimid) baglanarak hazırlanan jel kolona doldurularak tampon A ile dengelendi hazırlanan kolona tatbik edildi. Kolon tampon B ile yıkandı. Yıkama islemi absorbansın 0,01'den küçük oldugu durumda son verildi. En son tampon C geçirilerek 5'ser ml halinde fraksiyonlar toplandı her bir fraksiyonunun 280 nm'deki kalitatif protein tayinleri, 545 nm'deki kantitatif protein miktarları ve aktivite tayinleri yapıldı. Aynı zamanda da; enzimin optimum sıcaklık, optimum pH, iyonik siddet etkisi arastırıldı.Yapılan çalısma sonucu beyinde saflastırma oranı 344 kat, karacigerde saflastırma oranı 142 kat olarak bulundu. Enzimin optimum pH'sı 8, optimum sıcaklık ise 35oC olarak bulundu. yonik siddet etkisinin arastırıldıgı çalısmada ise en yüksek aktivite ise 0.2 M Na H2 PO4 konsantrasyonunda görülmüstür.
Özet (Çeviri)
This study contains efective and sensitive methods for purification of Acethylcholinesterase enzyme from the brain and liver of lake Van fish. In addition, the analyse of same features of this enzyme which is extremely important metabolism was exiting. After necessary operations, the fish liver and brain which is going to be used for purification was turned into homogenate that will be applined to the column. Its pH was prepared for application to column having been adjusted to 8 with solid sodium phosphate. Affinity gell, prepared before having been packed to the column was balanced to with tampon A. The prepared homogenate were applited to the column. Then, it has been washed by tampon B have been gone throug column. The washing process was stopped when the absorbance was less then 0.01. Finally, the fractions, everyone 5 ml, were collected by tampon C have been gone. Also, the rations of quantitative protein in 595 nm and quallitative protein in 280 nm for determination of protein amount were appointed. In the same time, the optimum temperature, optimum pH and ionic strenght reaction of the enzyme were searched. In the result of the study, proportion of enzyme purification has found 344 and 142 fold respectively. The optimum pH of the enzyme is 8 and optimum temperature is 35 ºC. The highest activity was seen in consantration of 0.2 M (NH4)2SO4 in study in which the ionic strenght was searched. Keywords : Acetylcholinesterase enzyme, Affinity Chromatography, Chalcalburnus Tarichii, Purification.