Paslanmaz çelik konstrüksiyonlarda oluşan distorsyonların etüdü
The etude of distortion in the stainless steel constructions
- Tez No: 201161
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN YUMURTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Paslanmaz çelik, kaynak, kaynak yöntemleri, distorsyon, Stainless steel, welding, welding methods, distortion
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzde pek çok alanda kullanılan paslanmaz çeliklerin kaynağında karşılaşılan en büyük sorun distorsyonlardır. Paslanmaz çelikler yüksek ısıl genleşme katsayısına sahiptirler. Kaynaklı birleştirmelerde ortaya çıkan bölgesel sıcaklık artışları malzemede distorsyon adı verilen çarpılmalara neden olur. Bu çarpılmalar kaynak sırasında ortadan kaldırılamazsa, kaynak sonrasında büyük zaman kayıplarına ve işçilik maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, paslanmaz çeliklerin tanımından ve özelliklerinden bahsedilmiş, paslanmaz çeliklerde kullanılan kaynak yöntemleri incelenmiş ve kaynak sırasında oluşan distorsyonları azaltma yöntemleri araştırılmıştır. Paslanmaz çelik levhalar, farklı ağız açıları ve farklı parametrelerle kaynak edilerek, meydana gelen distorsyonlar incelenmiştir. Kaynak işlemi sırasında seçilen parametrelerin uygun olması çarpılmaları azaltacaktır. Ayrıca, geçici ısıl gerilmelendirme yöntemi ve çift taraflı kaynak uygulamaları ile çarpılmalar en aza indirilebilir ve hatta ortadan kaldırılabilir. Bu da maliyet ve zaman açısından büyük faydalar elde edilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The biggest problem with stainless steels in the time we are in is distortions. Stainless steel has the highest thermal expansion coefficient. The regional heat rise caused by the welding, creates what is called distortion. If the distortion is not removed during the welding, this will cause a great deal of wasted time, and cause labour cost to increase. This project has defined the specialties of stainless steels, the operating of welding, and has investigated how to decrease the distortion during the welding. It is investigated the results of distortions while stainless steel sheets is welded in different gap angels and parameters During the operation of welding, the correctly selected parameters will decrease the distortion. Besides, the transient thermal tensioning method and double sided welding will decrease the distortion to the lowest level, and may dismiss it altogether. It provides the advantage about cost and time management.