İki fazlı akışlara sayısal yöntemlerin uygulanması
Application of numerical methods to two phase flows
- Tez No: 201180
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Chemical Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: HAD, İki fazlı akış, Halka akış, Basınç Düşüşü, R134a, CFD, Two phase flow, Annular flow, Pressure drop, R134a
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Endüstride sıklıkla rastlanan gaz ? sıvı akış rejimleri üzerinde uzun yıllardır çalışılmaktadır. İki fazlı akışlarda sayısal yöntemler deneysel yöntemlere bir alternatif olarak araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Ancak bu teknoloji iki fazlı akışların analizi konusunda henüz olgunluğa erişmemiştir. Bu çalışmada da sonlu hacim metodu tabanlı Fluent Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği yazılımı ile Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği teknolojisinin iki fazlı akışlara uygulanabilirliği incelenerek iki fazlı basınç düşüşleri hesaplanmış ve deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Ele alınan akışkan R134a'dır ve bu akışkanın yatay borudaki iki fazlı akış karakteri incelenmiştir. İki fazlı basınç düşüşlerinin sayısal yöntemlerle hesaplanabilmesi özellikle iklimlendirme ekipmanlarının dizaynında ve yeni soğutucu akışkanlarla yapılacak çalışmalarda araştırmacılara büyük fayda sağlayabilir. İkincil olarak ta halka akışta güncel araştırmalara konu olan fazlararası arayüzey dinamiği incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği teknolojisinin iki fazlı akışlar için uygulanabilirliği değerlendirilmiş ve sonuçların optimizasyonu için öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Two-phase flow regimes of gases and liquids is frequently encountered in industry and has been studied intensively for many years. Numerical methods become more interesting for researchers as an alternative to emprical methods in two phase flows. However, this technology couldn?t become mature about two phase flow analysis yet. In this study, two phase pressure drops have been calculated and compared with the experimental results by researching the Fluent CFD software, which is based on finite volume method and the feasibility of CFD technology for two phase flows. The fluid taken into consideration is R134a and the two phase flow characteristics of this fluid in horizontal pipe has been investigated. Being able to calculate two phase pressure drops through numerical methods would be very beneficial for especially designing of HVAC equipments and for the researchers to make studies on new refrigerants. Also in this study interface dynamics, which is the subject of current researches on annular flow is examined. As a result of this study the feasibility of CFD technology for two phase flow has been evaluated and suggestions for optimisation of results have been submittted.