Nano ölçekte talaş kaldırmanın simülasyonu
Simulation of nanoscale machining
  1. Tez No: 201181
  2. Yazar: KEREM BARTIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Nanoteknoloji, Nano Ölçekte Talas Kaldırma, Monte Carlo, Moleküler Dinamik, Nanotechnology, Nanoscale machining, Monte Carlo, Molecular dynamics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Nanoteknoloji, çok genel tanımıyla, istisnai sekilde küçük ( yaklasık atom boyutlarında ) yapıların ticari bir amaca hizmet edebilecek sekilde düzenlenmesidir. Baska sekilde tanımlamak gerekirse: Maddeler üzerinden 100 nanometre ölçeginden küçük boyutlarda gerçeklestirilen isleme, ölçüm, modelleme ve düzenleme gibi çalısmalar nanoteknoloji çalısmaları olarak nitelenir. Nanoteknolojinin önemi, atomlar ve moleküller seviyesinde çalısarak, gelismis ve/veya tamamen yeni fiziksel, kimyasal, biyolojik özelliklere sahip yapılar elde edilmesine imkan saglamasından kaynaklanmaktadır. Teknik açıdan açıklamak gerekirse, malzeme özellikleri ve cihazların çalısma prensipleri, genel olarak 100 nm'den büyük boyutları temel alarak yapılan varsayımların sonucunda ortaya çıkarılmıs geleneksel modelleme ve teorilere dayanmaktadır. Kritik uzunluklar 100 nm'nin altına indiginde ise geleneksel teori ve modeller ortaya çıkan özellikleri açıklamakta çogu zaman yetersiz kalmaktadır. Nano boyutlara gelindiginde kuantum gibi farklı fizik kuralları islemeye baslıyor, geleneksel malzeme özellikleri degisiyor, yüzey davranısı bütün malzemeyi daha baskın bir sekilde etkiler hale geliyor. Kısaca yepyeni bir dünya meydana geliyor. Bu sayede nano boyutlardaki malzemelerin özellikleri kontrol edilerek, farklı özellikler ihtiva eden yepyeni malzemeler dizayn edilebilme olasılıgı ortaya çıkıyor. Yüksek teknolojinin ihtiyaçlarını karsılamak için mikro ve nano ölçekte talaslı imalat yapmak zorunlu hale gelmistir. Günümüzde, tezgahların pozisyonlama hassasiyetlerinin gelisimi sonucu, sabit diskler, teleskop ve lazer aynaları ile mercekleri, mikro-elektromekanik parçalar gibi yüksek hassasiyet isteyen ürünlerin tek kesen agızlı elmas taslama tasları kullanılarak nano ölçekte imalatının gerçeklestirilmesi mümkündür. Bu çalısmada; nanoteknoloji ve nano ölçekte talas kaldırma konu edilmektedir. Nanoteknolojinin günümüzdeki yeri ve önemi hakkında kısa bir bilgi verilip, nano ölçekte talas kaldırma teknigi ve nano ölçekte talas kaldırma mekanizmaları ile parametrelerini incelemek için kullanılan simülasyon yöntemlerine deginildikten sonra, bu simülasyon yöntemleri ile yapılmıs olan arastırmalar literatür bazlı verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nanotechnology, in general sense, is the rearrangement of tiny ( approximately in the dimensions of an atom ) structures to serve as a function in trade. In other words, the processes among materials less than 100 nanometers range, including measurement, machining, modelling and arrangement, are called nanotechnology. The importance of this kind of technology emphasizes the fact that, experiments on atoms and molecules made it possible for physical, chemical or biological structures to develop or reform. Technically, material characteristics and working specialities of instruments in general rely on the medels and theories of traditional processes grater than 100 nanometres. When amounts get smaller than 100 nanometres, those traditional models are not enough. Nano dimensions bring out different physic rules like Quantum, traditional material qualities change and surface structures begin to effect the whole material. In short, a brave new world comes into existance. By this way, the materials caring nanometric characteristics can be controlled and it enables nanometric design. In order to meet the challenges of high technology, micro and nanometric production is a must. Todays technology makes nanometric cutting of discs, telescopes or laser mirrors possible with sensitive positioning and diamond knives. In this thesis study, the subject matter is nano technology and nanometric design. Brief information is given about nanometric cutting, its mechanisms. After pointing out certain simulation methods, researches based on these methods are told in detail.