Zemin özelliklerinin coğrafi bilgi sistemi ortamında mesafenin tersi ve Kriging yöntemleriyle kestirimi
Estimation of soil properties by using inverse distance weighting and Kriging methods in geographical information system
  1. Tez No: 201192
  2. Yazar: BERİL BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Mining Engineering and Mining, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, Hadamard, Kriging, MapInfo, SPT, Surfer, Tahmin yöntemleri, Estimation methods, GIS, Hadamard, IDW, Kriging, MapInfo, SPT, Surfer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Birçok mühendislik dalının ilgilendiği Zemin Mekaniği, son dönemlerde önemi gittikçe artan bir bilim dalı olmustur. Zemin özelliklerinin belirlenmesinde farklı deney yöntemleri bulunmasına rağmen Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) kolay, ucuz ve yerinde çabuk sonuçlar vermesi nedeniyle en fazla tercih edilen deney yöntemlerinden bir tanesidir. Bu çalısma kapsamında, SPT değerlerinin tahmin edilmesi için Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı bir sayısal arazi modelleme yöntemiyle jeoistatistik tabanlı bir modelleme yönteminin karsılastırılması amaçlanmıstır. Bu karsılastırmayı yapmak için seçilen yöntemler son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya baslanan Mesafenin Tersi (MT) ve Kriging yöntemleridir. Tahmin haritaları olusturulurken, MT tahminleri ile olusturulan SPT haritaları için MapInfo programı ve Kriging tahminleri ile olusturulan SPT haritaları için de Surfer programı kullanılmıstır. Tahminleri yapmak için öncelikle Eskisehir il sınırları içerisinde yapılan bazı sondaj verilerinden gerçek SPT değerleri elde edilmistir. Daha sonra, gerçek veriler kullanılarak söz konusu alanda MT yöntemiyle tahminler yapılmıs ve CBS tabanında SPT tahmin haritaları hazırlanmıstır. Aynı islem, Kriging yöntemi uygulanarak tekrarlanmıs ve jeoistatistik tabanında SPT tahmin haritaları olusturulmustur. Bu asamadan sonra SPT gerçek verileri dikkate alınarak, MT ve Kriging yöntemlerinden tahmin edilen SPT verileri Hadamard çarpım matrisine göre değerlendirilmistir. Çalısmanın sonucunda ise MT yönteminin SPT tahminlerinde genel olarak Kriging yönteminden daha iyi sonuçlar verdiği ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
The importance of soil mechanics which many engineering disciplines are interested in is becoming a popular science in the recent days. Although there are some different test methods in determining the properties of soil in charge, Standard Penetration Test (SPT) is one of the most preferred tests because of its easy, cheap and fast application in situ. In the scope of this study, it is aimed to compare a Geographical Information System (GIS) based digital terrain modeling method to a geostatistical method for estimating the SPT values. Inverse Distance Weighting (IDW) and Kriging methods, which are commonly used in recent days, are chosen in order to make this comparison. MapInfo software is used in order to obtain the digital SPT maps related to the estimations of SPT with IDW method and Surfer software is used for the maps related to estimations with Kriging during the mapping process. First of all, real SPT values are obtained from the drill holes bored at the Eskisehir region for mapping of the estimated SPT values. After then, the SPT values are estimated by using IDW method and the real SPT values obtained from the mentioned region and the estimated SPT values are mapped in GIS. The same process is also applied for Kriging method and estimated SPT values are also mapped by using geostatistics. Furthermore, estimated SPT values obtained from IDW and Kriging methods are compared to each other and the real SPT values by using Hadamard multiplication. Consequently, it is observed that IDW method leads to better results than Kriging method for estimating the SPT values.