Students' perceptions of their science teachers' interpersonal behaviour in two countries: Turkey and the Netherlands
Fen öğretmenlerinin kişilerarası davranışlarının iki ülkede öğrenciler tarafından algılanması: Türkiye ve Hollanda
- Tez No: 201191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERRY DEN BROK, YRD. DOÇ. DR. JALE ÇAKIROGLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kisilerarası davranıslar, orta ögrenim fen egitimi, ögrenci algıları, çok katmanlı analiz, tutum, interpersonal behaviour, science education in secondary schools, student perceptions, multilevel analysis, attitudes
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bu çalısmada dört temel amaç vardır. Birincisi, Türkiye'deki lise ögrencilerinin fen bransı (fizik, kimya ve biyoloji) ögretmenlerinin kisilerarası davranıs algılarını tespit etmek ve bu ögrenci algılarına dayanarak ögretmen profillerini belirlemektir. kinci olarak bu algıları etkileyen ögretmen, ögrenci ve sınıf özelliklerini incelemektir. Üçüncü olarak Türk ve Hollandalı ögrencilerin algıları karsılastırılmıstır. Son olarak da ögrencilerin duyussal kazanımları ile ögrencilerin algıları arasındaki iliskiye bakmaktır. Veriler Ögretmen Etkilesim Ölçeginin Türkçe versiyonu (QTI) ve Fen Algıları Ölçeginin, TOSRA Türkçe versiyonu kullanılarak toplanmıstır. Çalısmanın örneklemini Türkiye'nin yedi bölgesinden on üç sehirden, 55 lisenin, 278 sınıfında ögrenim görmekte olan toplam 7484 dokuzuncu, onuncu ve on birinci sınıf ögrencisi olusturmaktadır. Bu örneklem 27 okulda 301 sınıfta fen ögrenim gören 8503 ögrenciden olusan Hollanda verisiyle ile karsılastırılmıstır. Verilerin analizi için betimleyici ve çok katmanlı analiz (multilevel analysis) kullanılmıs ve ögrenci, sınıf ve ögretmen olmak üzere üç seviye belirlenmistir. Ögrenci algıları kisilerarası iliskiler boyutlarında toplanarak, sınıf düzeyinde her iki örneklemde analiz edilmis ve mevcut ögretmen profilleri ile karsılastırılmıstır. Ögrencilerin ögretmenlerinin kisilerarası davranıslarını algılarında ve ögretmen profillerinin görülme sıklıklarında hem ülkeler ve hem de ders bazında (fizik, kimya ve biyoloji) anlamlı farklılıklar bulunmustur. Bunların yanı sıra Türkiye'ye özgü bir ögretmen profili belirlenmistir. Sınıf ve ögretmen özelliliklerine baglı olarak algılamalarda farklılıklara rastlanmıstır Ayrıca, ögrencilerin ögretmenlerinin kisilerarası davranıslarını algıları ile duyussal kazanımları, sınıf, ögretmen, ögrencilerin özellikleri ve ders konusu ile iliskili oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate Turkish secondary school students? perceptions of their science teachers? interpersonal behaviour; teacher profiles and variables affecting Turkish students? perceptions of their teachers? interpersonal behaviour. Also, differences in perceptions between Turkish students and their Dutch counterparts were examined. Finally, students? affective learning outcomes were related to their perceptions of their teachers? interpersonal behaviour. Data were gathered from 7484 secondary school science students (grades 9-11) in 278 classes from 55 schools in thirteen cities of Turkey and collected with a specifically constructed and adapted Turkish version of QTI and translated version of TOSRA. This data set was compared to Dutch data set that contained 8503 students, located in 27 schools and 301 classes. Descriptive statistics and multilevel analysis with three levels (student, class and teacher) were conducted. Students? perceptions on the QTI scales were aggregated to the class level and compared to an existing QTI-based typology of teaching styles. Significant differences were found between countries in terms of students? perceptions of their teachers? interpersonal behaviours as well as different distribution of teachers? profiles over countries and subject. Turkish teachers' interpersonal profiles only marginally differed from existing profiles. Additionally, several teacher, student and class characteristics showed statistically significant associations with students' perceptions of teacher Influence and Proximity. Finally, students? perceptions of their teachers? interpersonal behaviour were related to their affective learning outcomes, to several student, class, teacher background characteristics and to the subject taught.