Yardımlaşan nesne ağları için telsiz ortam erişim yöntemi geliştirilmesi
Implementation of a wireless medium access control protocol for cooperating objects
- Tez No: 201200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÇAYIRCI, PROF. DR. OYA KALIPSIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: MAC protokolleri, yardımlasan nesneler, sualtı gözetleme sistemleri, gezginlik modelleri, OMNet++, MAC protocols, cooperating objects, underwater surveillance systems, mobility models, OMNet++
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yardımlasan nesnelerin, ortamda gömülü çok sayıda duyargadan aldıkları bilgileri ve diger nesnelerden gelen istekleri gerçek zamanlı islemeleri ve iletmeleri gerekmektedir. Ayrıca nesneler, genellikle gözetimsiz ve özerk çalısmak zorunda olduklarından güç kaynaklarının yenilenmesi çok zor ya da imkansızdır. Bu nedenle iletim gecikmesi ve enerji tüketimi, yardımlasan nesne agları için iki önemli hizmet kalitesi ölçütüdür. Özellikle nesnelerin gezgin oldugu uygulamalarda sık ilinge degisimleri nedeniyle bu önem daha da artmaktadır. Yardımlasan nesne aglarının özelliklerine uygun olarak gelistirilen PCLS (power controlled loosely synchronized) MAC protokolünde, nesnelerin dinleme zamanları gevsek eszamanlı oldugundan komsuların dinleme-uyuma çizelgelerini takip etmek gerekmez. Bu sayede daha kısa öncül sinyali kullanılarak protokol yükü azaltılmaktadır. PCLS protokolünde gevsek eszamanlı dinlemenin yanı sıra açık döngü iletim gücü kontrolü uygulanmaktadır. Agda yeterli baglantılılıgı saglayan iletim gücünün belirlenmesinde periyodik olarak yayınlanan HELO mesajlarından yararlanılmaktadır. HELO mesajlarına dayalı güç kontrol yöntemi komsu kimliklerine baglı degildir. PCLS protokolünün bu özellikleri, arıza ve gezginlikten kaynaklanan ilinge degisikliklerinden etkilenmeksizin, iletisimde enerji tüketimini ve veri bagı katmanı gecikmesini azaltmaktadır. PCLS protokol parametrelerinin enerji tüketimi ve gecikmeye etkileri analitik yöntemle incelenmekte ve geçerlilikleri benzetim yoluyla da gösterilmektedir. PCLS MAC protokolünün performansı OMNet++ benzetim ortamında degerlendirilmektedir. Benzetimlerde Taktik Sualtı Gözetleme Sistemi (TSGS) senaryosu esas alınarak nesnelerin referans nokta grup gezginlik (RPGM) modeline göre hareket ettikleri kabul edilmektedir. PCLS protokolü, B-MAC ve LMAC protokolleriyle karsılastırıldıgında hem enerji tüketimi hem de gecikme ölçütleri açısından daha iyi performans elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Cooperating Objects (COs) are mobile and sentient entities that react the real time sensed data coming from large number of sensors embedded into the environment as well as the requests coming from the other COs in the vicinity. Therefore, the delay in conveying the data is an important quality of service (QoS) requirement. Moreover, COs generally run unattended and autonomously for extended period of times which makes the energy consumption another important QoS parameter. To fulfill the requirements related to these parameters is a challenging task especially when COs are mobile. We introduce power controlled and loosely synchronized (PCLS) MAC protocol for COs. PCLS protocol employs loosely synchronized listen-sleep schedules. Therefore the objects do not need to learn the schedules of their neighbors, and shorter preambles, which lower the protocol overhead, become possible. In addition to loose synchronization, PCLS protocol employs open-loop transmission power control. This power control scheme makes use of the periodic HELO messages to determine the transmission power level that satisfies the network connectivity. It does not depend on the neighbor IDs. These features of PCLS protocol reduce the energy consumption and the link layer delay, and also make PCLS resilient against topology changes due to node failures and mobility. Effects of the protocol parameters on the energy consumption and delay are studied analytically, and verified through simulations. Performance evaluation is performed in OMNet++ simulation environment based on the Tactical Underwater Surveillance System in which the objects are assumed to move according to the reference point group mobility (RPGM) model. PCLS protocol is also compared with B-MAC and LMAC protocols. Simulation results reveal better performance than both protocols for energy consumption as well as delay.