Endüstriyel temiz oda tasarımı ve bir ilaç üretim tesisinde uygulaması
Industrial cleanroom design and application in a pharmaceutical production plant
  1. Tez No: 201199
  2. Yazar: ELİF ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HEPERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Hospitals, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Temiz oda, temiz oda sınıfları, temiz oda tasarımı, HEPA filtreler, Cleanroom, cleanroom classes, cleanroom design, HEPA filters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Temiz oda tasarımı günümüzde özel bir ihtisas alanı haline gelmistir. Bunun nedeni ise, temiz odalara sadece ameliyathane ve yogun bakım ünitelerinde degil, ilaç üretim tesislerinde, elektronik prosesler endüstrisinde, eczacılıkta steril preparatların hazırlanması gibi daha birçok alanda sıkça gereksinim duyulmasıdır. Pek çok arastırmalar ve çalısmalar sonucunda günümüzdeki standartlara uygun temiz odalara ulasılmıstır. Bu çalısmada, temiz oda sistemleri ve bilesenleri baslıgı altında, hava akıs sekillerine göre temiz oda tipleri, yapısal özellikleri, temiz oda sınıfları, temiz oda sınıfı ile ilgili standartlar, ve temizlik sınıfının saglanmasında büyük önemi olan filtreler açıklanmıstır. Hijyenik klima santrali ve nem alıcı cihazlar hakkında genel bilgi verilmis, temiz oda tasarımı baslıgı altında tasarımda göz önünde bulundurulması gereken hususlar, ilaç proses tipleri ve tipik temiz oda sistemleri açıklanmıstır. laç üretim tesislerinde temiz odalar incelememizin esasını olusturmaktadır. Bu nedenle ilaç üretim tesisindeki temiz odaların sınıfları, havalandırma tesisatı elemanlarının özellikleri ilgili standartlar temel alınarak incelenmistir ve bir ilaç üretim tesisinde uygulama projesine yer verilmistir. Klima santrallerinin tasarımı ve ısıl hesap yöntemleri açıklanmıstır.
Özet (Çeviri)
Cleanroom design is today a specific field of specialization. The reason of this is that the cleanrooms are not only needed in operation rooms and intensive care units but also they are frequently needed in many areas such as pharmaceutical production plants, electronic processes industry, preparation of sterile reparations in pharmacy. The cleanrooms at today?s standarts are achieved as a result of many researches and studies. In this study, cleanromm types according to air flow forms, their structural charachteristics, the standarts related to the cleanroom classes and the filters which play an important role in achieving the cleanliness class are described under the title of cleanroom systems and components. General information is given on hygienic air handling units and dehumidifiers, and the conditions that should be considered, pharmaceutical process types en typical cleanroom systems are described under the title of cleanroom design. The cleanrooms at pharmaceutical production plants are the focal point of our study. Due to this, the classes of the cleanrooms at pharmaceutical production plants, the standarts concerning the characteristics the ventilation installation elements are taken as the base and examined and an application project in a pharmaceutical production plant is included. The design of air handling units and thermal calculation methods are described.