Yüksek bina hareketinin GPS ile izlenmesi
Monitoring of high building of motion with GPS
  1. Tez No: 201225
  2. Yazar: PINAR ULUIŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ERKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek bina, bina salınımı, GPS, zaman serisi, trend bileşeni, periyodik bileşen, FFT, High building, vibration of building, GPS, time series, trend component, periodical component, FFT
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Büyük emek ve maliyet gerektiren, yüksek ve büyük mühendislik yapılarının projelendirilmesi ve projenin uygulanması kadar önemli olan bir konu da bu yapıların işletme evresindeki kontrolünün sağlanmasıdır. Bu tür yapılar sürekli dış ve iç kuvvetlerin etkisi altında farklı davranışlar gösterirler. Bu nedenle, yapının davranışının projede öngörülen verilerle ne kadar uyumlu olduğunun denetlenmesi ve yapı güvenilirliği için, yapının kontrolü ve dinamik hareketinin izlenmesi gerekir. Gelecekteki büyük felaketler düşünüldüğünde, pratik olarak, hassas ve güvenilir aletler kullanılarak yüksek binaların açısal hareketlerinin, yer değiştirme miktarlarının ve titreşimlerinin analiz edilmesi, binanın gerçek durumunun ve performansının ortaya çıkarılması büyük faydalar sağlar. İstanbul'un yüksek yapılarından biri olan ve Şişli'de bulunan Yapı Merkezi'ne ait 42 katlı Şişli Plaza'da, yapı hareketlerinin izlenmesine dair bir uygulama yapılmıştır. Bu çalışmada, GPS ölçmeleri, bu ölçülerin değerlendirilmesi ve modellenmesi ile ulaşılan sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Controlling in operating process is important as much as designing and applying of high and large engineering structures which needs extra cost and labour. These structures shows different behaviours when they exposed to internal and external loads. Because of this for inspection and structure reliability it must be observed and controlled the dynamic behaviour of structure that it is harmonious with project datas. When considering the big disasters in the future, using the reliable tools, it can be analysed that circular and vibration behaviours and also revealed the real situation and performance of structure. In addition to these studies, an application was realized for observing the structure behaviours in Şişli Plaza which has got 42 flats and is one of the highest building in Istanbul. In this study, GPS Measurements, modeling, evaluation of this measurements and results are examined.