Bölgesel koordinat dönüşümleri
Regional coordinate transformations
  1. Tez No: 201226
  2. Yazar: MEHMET ÜMİT DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. V. ENGİN GÜLAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Datum, dönüsüm, koordinat dönüsümü, ITRF, ED50, Datum, transformation, coordinate transformation, ITRF, ED50
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Jeodezik amaçlar için üretilen harita, plan ve benzeri sayısal üretimlerin anlam kazanmasında en büyük faktör, kullanılan koordinat sistemleridir. Normal olarak tüm bu amaçlara yönelik koordinat bilgilerinin ortak bir referansa dayanması beklenir. Ancak gerek ülkesel ve gerekse bölgesel anlamda jeodezik çalısmalar için çesitli referans sistemleri temel alınmıstır. 1954 yılında Türkiye Ulusal Datumu ? 1954 (TUD54) tanımlanmıs ve daha sonra bu datum ED50' ye dönüstürülmüstür. Türkiye' deki bölgesel bozulmaların bir sonucu olarak ED50 pratik ihtiyaçları karsılayamaz duruma gelmistir. Yeni bir jeodezik aga ihtiyaç duyulmus ve bu agın GPS teknolojisine dayalı olması öngörülmüstür. Bu nedenle yeni temel jeodezik ag 1997 ? 1999 yılları arasında yapılan ölçme ve degerlendirme çalısmaları sonucunda kurulmus ve TUTGA99 olarak adlandırılmıstır. Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeligi (BÖHHBÜY)' nin 2005 yılında yürürlüge girmesi ile birlikte haritalardaki konum bilgilerinin, Türkiye Ulusal Temel GPS Agı koordinat sistemine dayalı üç boyutlu kartezyen koordinatlar (X, Y, Z) veya GRS80 elipsoidinde jeodezik koordinatlar (enlem, boylam, elipsoit yüksekligi) ile belirlenmesi zorunlu hale gelmistir. Yerel yönetimlerin yeni koordinat sistemi hakkında çok fazla bilgiye sahip olmamasından dolayı, haritalardaki konum bilgilerinin yeni koordinat sistemine dayalı olarak üretilmesi henüz tam olarak gerçeklestirilmemistir. Türkiye' de pratikte iki farklı datum kullanılmakta olup bu datumlar arasındaki dönüsümün belirlenmesi kaçınılmaz olmustur (ITRF ? ED50). Bu çalısmada ülkemizde kullanılan datumlardan ve bölgesel koordinat dönüsümü çalısmalarında, farklı koordinat sistemleri arasındaki koordinat dönüsümünün nasıl yapılacagından bahsedilmistir. Bu amaçla Gaziosmanpasa bölgesinde BÖHHBÜY uyarınca bir çalısma yapılmıs ve bölgesel koordinat dönüsümü çalısmalarında kullanılabilecek degisik koordinat dönüsüm yöntemleri incelenmistir.
Özet (Çeviri)
The main factor is coordinate systems in obtaining significant results from digital products such as plan, map etc produced for geodetic aims. Indeed, all coordinate informations have to be based on a joint reference system. But, different reference systems have been used in geodetic works performed regionally and locally. Turkish National Datum ? 1954 (TND54) has been defined in 1954. This datum has been transformed ED50. Because of the regional distorsions in Turkey, ED50 has been useless for the practical applications. A new national geodetic network based on GPS technology has been needed and the main geodetic network called Turkish National Fundamental GPS Network 1999 (TFGN99), has been established by using the measurements and processing works performed between 1997 and 1999. Since The Large Scale Map and Map Data Production Regulation has been became in to force in 2005, obtaining the spatial map data using 3D cartesian coordinates based on Turkish National Fundamental GPS Network (X, Y, Z), or the geodetic coordinates in GRS80 ellipsoid (latitude, longitude, ellipsoidal height).have been became obligatory. Because of the local governments have not enough information about the new coordinate system, it has not been realized to produce the spatial data according to the new coordinate system perfectly yet. Two different datums are used in practice in Turkey and it has became inevitable to determine the transformation between these datums (ITRF ? ED50). In this study, the datums which are used in our country and the coordinate transformations made among different coordinate systems in regional coordinate transformation studies, have been explained. For this aim, a study has been done in accordance with The Large Scale Map and Map Data Production Regulation in Gaziosmanpasa and different coordinate transformation methods in regional coordinate transformation studies have been examined.