Aktörler arası ilişkiler, sorunlar ve sonuçlar bakımından Türkiye'de kalkınma ajansları: Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) örneği
Relations between actors, issues and results in terms of development agencies in Turkey: South Aegean Development Agency (GEKA) example
- Tez No: 412129
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma Ajansları, Yönetişim, Bölgesel Kalkınma, Çok Düzlemli Yönetişim, Development Agencies, Governance, Regional Development, multilevel governance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
1980'lerden itibaren bölgesel kalkınmaya ilişkin yaklaşımlarda yaşanan dönüşümler beraberinde yukarıdan aşağıya merkezi örgütlenme içerisinde tasarlanan ve merkez odaklı bölgesel ve yerel kalkınma çabaları yerini aşağıdan yukarıya, yerel dinamiklerin ve içsel potansiyelin harekete geçirildiği etkileşimli ve çok karmaşık bir yapıya dönüşmüştür. Türkiye'de kalkınma ajanslarının yönetişim ilkesi doğrultusunda yerinde uygulama ilkesi doğrultusunda kamu, özel, STK'ları biraraya getiren, işbirliği, koordinasyon, diyalog ve ortaklık ortamı oluşturan; dinamik, esnek yapıya sahip ve katılımcı örgütlenmeye sahip destekleyici ve koordinatör kurumlar olmaları beklenmektedir. Bu çalışmada GEKA örneği çerçevesinde yönetişim ilkesi doğrultusunda, kalkınma ajanslarının kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek ve ilgili tarafların karar alma ve uygulama süreçlerine daha etkin katılmaları gerektiğinden hareketle aktörler arasında yaşanan sorunların tespiti ve sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the 1980s along with transformations taking place in the approach to regional development designed in the center of the organization from top to bottom and center-oriented regional and local development efforts in place from the bottom up, interactively by mobilizing local dynamics and internal potential and has become a very complex structure. Public in accordance with the principle of on-site application of governance principles in line with development agencies in Turkey, private, NGOs bringing together, cooperation, coordination, dialogue and partnership-forming environment; dynamic, flexible structure and are expected to be supportive and coordinating agency with a participatory organization. In line with good governance principles within the framework of the GEKA sample in this study, public sector development agencies, offers suggestions for the private sector and civil society to improve cooperation between institutions and decision-making of the concerned party and the implementation process of the determination of the problems in a more effective participation of the necessary movement actors and solving problems.