Taksim Kabataş füniküler hattında deformasyon ölçmeleri
Monitoring the deformations of the Taksim Kabataş funicular system
  1. Tez No: 201244
  2. Yazar: ESİN YAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. R. GÜRSEL HOŞBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: deformasyon analizi, deformasyon, nivelman ölçümü, füniküler sistem, konverjans ölçüleri, deformation analysis, deformation, levelling measurements, funicular system, converian datas
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde, büyük mühendislik yapılarının ve bu yapıların çevrelerinde olusan hareketlerin izlenmesi, mühendislik yapılarına etki eden büyüklüklerin zamana baglı olarak yapıda meydana getirdigi deformasyon degerlerinin belirlenmesi ve bu degisimlerin yapıda herhangi bir hasara neden olup olmayacagının önceden tespit edilebilmesi insan ve çevre güvenligi için çok büyük önem tasımaktadır. Özellikle büyük mühendislik yapılarında deformasyon ölçmelerinin yapılması ve ölçümler sonucu elde edilen verilerin dogru yorumlanması gerekmektedir. Bu çalısmada, Taksim ? Kabatas Füniküler Sistemine iliskin düsey deformasyonları belirlemek üzere yapılan ölçme verileri degerlendirilmistir. Ölçümler için güzergah üzerinde üç farklı alan seçilmistir. Genel olarak seçilen alanlar; çalısma hattı boyunca yeryüzünde mevcut olan binaların köse noktalarını ve ayrıca füniküler hattın bu bina alanlarına denk gelen güzergahlarını kapsamaktadır. Seçilen alanların karakteristik özelliklerinin olmasına dikkat edilmistir. Bu durum göz önünde bulundurularak; Alman Konsoloslugu, Atatürk Kültür Merkezi' nin Yemekhanesi ve binaların yogun oldugu yerlesim alanı seçilmistir. Çalısmada; yeryüzü ölçümleri için, yersel jeodezik ölçüm olarak nivelman ölçümleri baz alınırken; tünel içinde ise konverjans ölçümleri yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Nowadays; it is very important for humans and enviromental security to monitoring the big engineering structures and the movements that happen near them, determining the deformations which effect these structures by the function of time and determining these effects to be caused any damages as much as earlier. Especially for the big engineering structures it is necessary to make deformation measurements and also comment these datas right that obtained with these measurements. In this study; the deformation measurements for the Taksim- Kabatas funicular system is examined. For these measurements; three different area is chosen. Generally; these chosen areas are the corner points of the structures on the earth?s surface and also these areas are included to the funicular system?s alignment through the earth surface. It is aimed that the chosen areas have the characteristic properties. Through to this aim; the areas are the German Consulate, AKM and the buildings that found intensively. In this study; for the earth surveys, levelling measurements are made and for the tunnel surveys that include converian measurements are also made.