Mekansal veri ve bilgi altyapısının uygulamalı olarak geliştirilmesi
Applied development of spatial data and information infrastructure
  1. Tez No: 201245
  2. Yazar: OZAN EMEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMAGÜL BATUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Spatial Data Infrastructure (SDI), Metadata, Catalogue Service, Clearinghouse, Database, Geographic Information System (GIS), Standard, Web Service
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bilgi teknolojisinde son 50 yıldır görülen gelişmeler, kentlerin, ülkelerin yönetilmesine, yaşam kalitesinin geliştirilmesine, doğanın korunmasına yönelik sayısız araçlar ortaya çıkartmıştır. CBS uzun yıllardır yönetimlerin kritik kararlar vermesinde önemli rol oynayan bir araç olarak yerini almıştır. Ancak, klasik CBS yaklaşımları gelişen ve değişen dünyamızda mekansal veri ve bilgi ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmiştir. Teknolojideki gelişmeler ve beklentilerin değişmesi, küreselleşen dünyamızda önemi artan mekansal verilerin verimli yönetilebilmesini, erişilebilir ve standart olmasını, paylaşımını ve en etkin şekilde kullanımı sağlayacak modern CBS araçlarının oluşturduğu yaklaşımların ortaya çıkmasına yol açmıştır. Mekansal veri altyapıları (MVA) verilerin toplanmasını, yönetilmesini kullanımını, değişiminin koordinasyonunu ve aktörler arasında paylaşımını teknolojiler, standartlar, kurumlar arası anlaşmalar, politikalar ile sağlamayı amaçlayan geniş bir yapıdır. Bu çalışmada MVA teknik açıdan ele alınmıştır. MVA' yı oluşturan araçlar ve standartlar incelenerek, ülkemiz ve dünyadaki MVA ihtiyaçlarını karşılayacak bir MVA model oluşturulmuştur. MVA araçlarının birbiriyle ve uluslararası standartlar ve belirtimlerle uyumu araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : Mekansal veri altyapısı (MVA), Meta veri, Katalog servisi, Bilgi evi, Veri tabanı, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Standart, Web Servisi
Özet (Çeviri)
The developments of information technologies during last 50 years have exposed several tools that could facilitate the management of nations and cities, improvement of the life quality, protection of the nature. GIS has taken place as an important tool which was used to make critical decisions by governments. However, conventional GIS approaches have become insufficient to meet the requirements of spatial data and information in the rapidly developing and changing world. Respect to the developments of the technology and changes of the expectations, advanced approaches that contains modern GIS tools are brought out which can provide effective management and manipulation of standard spatial data and able to access and share it. A Spatial Data Infrastructure (SDI) is a special case of GIS, specifically geared towards geographic information. SDI subsumes technology, systems, standards, networks, people, policies, organizational aspects, geo-referenced data, and delivery mechanisms to end users. In this study, SDI is researched from technical aspects. It is aimed to generate a SDI model by examining the tools and international standards, which can meet the requirements of national and global SDI. Also conformity between SDI tools themselves, international standards and technical specifications are examined in this research.