Katı atık sahalarındaki stabilite sorunları
Stability problems at solid waste disposal areas
- Tez No: 201261
- Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı atık, sev stabilitesi, Atısalanı Trafo Merkezi, zemin parametreleri, Solid waste, slope stability, Atısalanı Substation, soil parameters
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Katı atıkların toplanması ve depolanması stanbul için gün geçtikçe büyüyen bir sorun olmaktadır. stanbul' un ülkenin en büyük sehri olması sebebiyle çok sayıda ve gelisen sanayi tesisi ve insaat sahaları bulundurması aynı oranda artan katı atıkların miktarlarının artmasına sebep olmaktadır. Atısalanı Trafo Merkezi stanbul' un en büyük trafo merkezlerinden birisi olup yüksek gerilim hatlarının iletimini saglamaktadır. Bu merkezin insaatı baslamadan önce insaat sahasına 1988 yılından bu zamana kadar katı atık, insaat hafriyatları ve moloz döküm sahası olarak kullanılmıs, tonlarca atık gelisigüzel bir sekilde doldurulmustur. Bu çalısmada, bu sahaya kontrolsüz olarak depolanan katı atıkların neticesinde olusan duraylılık problemleri; arazi deneyleri ve arazi gözlemleri, laboratuar deneyleri ve duraylılık analizleri ile birlikte bu konuda çalısmıs olan arastırıcıların daha önceden yaptıgı çalısmalarla birlikte incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Solid waste collection and disposal is a growing problem for stanbul. stanbul (as the biggest city ) is containing a great number of industries and construction sites, has a large amount of wastes. The Atısalanı Substation is one of the biggest substation in stanbul, transmissing the high voltage energy. Before this sites construction works started in 1998, tonnes of solid wastes, excavation materials and rubbles were daily disposed which were not deposited in a engineering fashion. In this study, the stability problems of this site occurred because of the solid waste disposal were investigated by using field tests field observations, laboratory tests and slope stability analysis. Determination of soil parameters were made using these tests and analysis are compared with those obtained by the scientists obtained by the studied subject before.