Uzay vektör modülasyonu ile asenkron motor kontrolü
Induction motor control with space vector modulation
  1. Tez No: 201265
  2. Yazar: METİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. FARUK BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: nverter, Skaler Kontrol, Vektörel Kontrol, Dogrudan Moment Kontrolü, Degisken Frekanslı Sürücü, Asenkron Motor, Uzay Vektör Modülasyonu, Inverter, Scalar Control, Vector Control, Direct Torque Control, Variable Frequency Drivers, Induction Motor, Space Vector Modulation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Endüstriyel uygulamalarda elektrik motorlarının kontrol edilmesi amacıyla kullanılan sürücüler, motor mili vasıtasıyla sebekeden yüke verilen enerjinin ve moment ile hız büyüklüklerinin kontrolünü saglar. DC sürücüler degisken hız kontrolü için geçmiste yaygın olarak kullanılmıstır. AC sürücü teknolojisinin gelismesiyle, dayanıklı, ekonomik ve bakımsız olan asenkron motor kullanılarak da, hızlı moment cevabı ve hız dogrulugu saglanabilmektedir. Son yıllarda asenkron motorlar üzerinde yapılan çalısmalar, yüksek performanslı denetim saglayan ve vektör kontroluna dayalı olan, alan yönlendirmeli kontrol (FOC) ve dogrudan moment kontrolu (DTC) yöntemleri üzerinde yogunlasmıstır. Uzay vektör teorisi, gerilim beslemeli inverter modeli ve uzay vektör modülasyonu, asenkron motorun matematiksel modeli yüksek performanslı asenkron motor kontrolunun temel konularıdır. Bu çalısmada, AC motor kontrolünde kullanılan Uzay Vektör Modülasyonu yöntemi incelenmistir. Uzay Vektör Modülasyonu yöntemi, Kare Dalga PWM ve Sinüsoidal PWM yöntemleri ile karsılastırılmıstır. Uzay Vektör Modülasyonu ile DC Bara geriliminin daha etkin kullanıldıgı, bu yöntemin islemlerin vektörel olarak yapılması açısından uygun oldugu, üç fazlı sinüsoidal gerilimlerin dönen bir vektör ile kolaylıkla sentezlenebilecegi ve sinüsoidal PWM yöntemine göre aynı anahtarlama frekansı için daha düsük THD degerinin elde edildigi tespit edilmistir. Gerilim beslemeli inverter ve mikrodenetleyici yardımıyla bu kontrol yöntemleri ile asenkron motorun açık çevrim kontrolu gerçeklestirilmistir. Teorik analiz deneysel sonuçlar ile dogrulanmıstır.
Özet (Çeviri)
In industrial applications electric motors drives provides the control of speed, torque, energy given to the load from mains supply by means of motor shaft. In the past DC drives were widely used for variable speed control. Today with the development of AC drive technology high performance speed and torque control can be obtained with the use of economic and robust induction motor. In recent years, researches on the induction motors have been concentrated on the areas of field oriented control (FOC) and direct torque control (DTC) methods, which provide high performance control and are based on vector control. Space vector theory, voltage source inverter model, space vector modulation, the mathematical model and transient behavior of the induction motor are fundamental subjects in high performance induction motor control. In this study, Space Vector Modulation method which is used in AC motor control is studied. Space Vector Modulation method is compared with sinusoidal PWM and square wave PWM methods. It is exposed that space vector modulation technique is using the DC Bus Voltage more effectively, it is suitable for vector operations, and the three phase sinusoidal voltages can be produced by only one rotating vector. In Space Vector Modulation method the less THD value is produced compared to the sinusoidal PWM at the same switching frequency. By using voltage source inverter and a microcontroller open loop control of induction motor is realized. Theoretical analysis is verified with experimental results.