Transformatörlerin geçici rejim akımlarının incelenmesi
The inspection of transformer inrush currents
- Tez No: 201292
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SALİH TACİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Transformatör, geçici rejim akımı, güç kalitesi, Transformer, Inrush current, power quality
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Transformatör ilk enerjilendiği anda olusan geçici rejim akımının nedeni arastırılmıs ve matematiksel ifadesi verilmistir. Voltaj ve akı dalga sekli arasındaki iliskiden yola çıkarak transformatör anahtarlama anı ve geçici rejim akımı arasındaki bağlantı anlatım ve sekillerle ele alınmıstır. Bu akımın ortadan kaldırılması için uygulanabilecek teknikler sunulmustur. Pspice programı kullanılarak üç ? fazlı, yıldız ? üçgen bağlı transformatör ve üç ? fazlı, yıldız ? yıldız bağlı transformatör modellenmis ve her iki modelin de üzerinde es zamanlı anahtarlama ve ardısık anahtarlama yöntemleri gerçeklestirilmistir. Her iki durum için akım dalga sekli incelenmis ve gözlemlenen sonuçlar karsılastırılmıstır. Ayrıca transformatör anahtarlamasının AC voltaj kaynağının sıfır değerinde ve maksimum değerinde olduğu anlarda gerçeklestirilmesi durumunda faz akımlarının dalga sekillerinde olusan değisim her iki model üzerinde de simülasyon aracılığı ile gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
The reason of inrush current which is formed when power transformer is energised was searched and the mathematical equation of inrush current was given. By using the relationship between the waveform of voltage and flux, the connection between the instant of switching and inrush current was explained. The technics, which can mitigate this current was represented. Three phase star ? delta connected and three phase star ? star connected transformers were modelled and by using pspice program and simultaneous closing strategy and delayed close among phases was tried. For both situation the waveform of primer current was examined and the results were compared.