Hollanda ve Türkiye konut piyasalarının karşılaştırmalı analizi
A comparative housing market research within the Netherlands and Turkey
  1. Tez No: 201291
  2. Yazar: SERHAT BAŞDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Economics, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, konut piyasası, inşaat piyasası, arsa piyasası, konut sahipliliği, emlak piyasası, konut finansmanı, Avrupa Birliği, Türkiye, Hollanda, Housing, housing market, land market, construction market, housing tenure, housing finance, housing policy, European Union, Turkey, The Netherlands
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Türkiye küreselleşme ve AB sürecinde önemli çabalar gösterirken, sosyal, ekonomik ve siyasi anlamda yeniden yapılanma içerisindedir. Türkiye'deki konut piyasası bu konjonktürde yeniden biçimlenmektedir. Bunun yanında Hollanda'daki konut piyasası da 2001 yılından bu yana geçiş ve yeniden yapılanma süreci içindedir. Hollanda ve Türkiye konut piyasaları bazı açılardan benzer özellikler göstermesine rağmen, pazar mekanizmaları açısından siyasi gündemlerine, ekonomik yapılarına, ülke rejimlerine ve sosyal eğilimlerine bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Bu benzerlikler ve farklılıklar doğrultusunda, uluslar arası karşılaştırmalı konut analiz yöntemleri araştırmacılara kabul görmüş ve onaylanmış modeller, kuramlar, kavramlar ve sistemler konusunda bilgi edinme imkânı sunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, bu çalışma Hollanda ve Türkiye konut piyasalarının dinamiklerine odaklanmıştır. Böylelikle bu çalışma, Türkiye'ye uygulanabilir, onay görmüş ve başarılı konut sistemlerinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Problemin ve çalışmada kullanılan yöntemin açıklanmasından sonra, ikinci kısım Hollanda konut piyasasına genel bir bakış ile başlamaktadır. Ardından Hollanda'daki nüfus artışı, işsizlik, kişi başına düşen milli gelir, teknolojik kapasite ya da devlet müdahaleleri gibi konularda; konut piyasası üzerindeki demografik, ekonomik ve siyasi etkiler ortaya konulmuştur. Bu kısım Hollanda'daki konuta yönelik arsa, inşaat, emlak ve finans piyasalarının detaylı bir analizi ile devam etmiştir. Üçüncü bölümde bezer çözümleme, Türkiye'deki konut piyasasına da uygulanmış ve Türkiye'deki konut piyasasına demografik, ekonomik ve siyasi etkenlerin belirlenmesi sağlanmıştır. Bu kısım Türkiye'deki konut alt piyasalarının detaylı analizi ile devam etmiştir. Bu analizlerle birlikte, sonuç kısmı Hollanda konut piyasasının karşılaştırmalı analizi sonucunda Türkiye açısından faydalı olabilecek bazı konuların belirlenmesini sağlamıştır. Sonuç kısmı, Türkiye'deki konut piyasasının piyasa güçleri, devlet müdahaleleri ve hane halkı ihtiyaçlarına bağlı olarak daha detaylı olarak tartışılması ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Together with the adjustment efforts for the globalization and for the EU integration, Turkey exhibits considerable restructuring in its social, economical, and political issues in these days. Housing market in Turkey has been reshaping under this conjuncture. All the same time, the Dutch housing market is also in a transition and reforming period since 2000. Although these two markets have some similarities, these two housing markets differ markedly depending on their own national economic structures, welfare regimes, social trends and policy agendas. With these similarities and differences, international housing comparison methods enable the researchers to obtain information on theories, models, concepts, and systems, which are accepted by the other countries. With these perspectives, this research focuses on the dynamics of the housing market of the Netherlands and the Turkey. By this way, this study searches some approved and successful concepts that can be applied in determining the new housing systems or policies for Turkey. After the introduction and description methodology of the study, the second part begins with an overview of housing market of the Netherlands. The next section sets out demographical, economical and political impacts on the Dutch housing market such as population growth, unemployment, technological capacities, GDP or some governmental interventions etc. This is followed by the detailed analyses of land market, construction market, tenure market, and financial market of the Netherlands those are the main sub dynamics of the Dutch housing market. In the third part, the same formulation is applied to the Turkish housing market. After an overview of the Turkey?s housing market, the next section begins with decision of the demographic, economic and political effects on the housing market in Turkey. This is followed by the detailed analyses of the housing submarkets of the Turkey. With these analyses, conclusion part sets out some of the key challenges facing the comparative analyses of housing system of the Netherlands, which can be useful model for Turkey. The concluding part raises issues to further the survey of housing market in Turkey by discussing the situation of market forces, government interventions, and household needs.