Düşey düzlemde düzgün yayılmış aydınlık sağlamak amacıyla yansıtıcı tasarımı
Asymmetrical reflector design providing uniform illuminance distribution on vertical sufaces
- Tez No: 243907
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA DOKUZER ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Asimetrik Yansıtıcı Tasarımı, Düzgün Yayılmış Aydınlık, DoğrusalFlüoresan Lamba, Asymmetrical reflector Design, Illuminance Uniformity, Linear FluorescentLamp
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Düşey yüzeyler üzerinde sergilenen nesnelerin eksiksiz ve doğru olarak algılanabilmesi, buyüzeyler üzerindeki aydınlık dağılımının düzgün olmasını (ya da aydınlığın düzgünyayılmasını) gerektirir. Düşey düzlemlerdeki aydınlık dağılımının denetlenmesi asimetrikyansıtıcılar aracılığı ile sağlanabilir. Bu çalışmada, doğrusal flüoresan lamba için asimetrikyansıtıcı tasarımlarının sonuçlarına yer verilmiştir.Bölüm1'de, konuya giriş yapılarak, çalışmanın amacı ve kapsamı belirtilmiştir.Bölüm 2'de, aydınlatma aygıtının tanımı yapılmıştır.Bölüm 3'te, aydınlatma aygıtının aydınlatma özelliklerine yer verilmiştir.Bölüm 4'te, aydınlatma aygıtının yapım özellikleri açıklanmıştır.Bölüm 5'de, yansıtıcı tanımı ve yansıtıcı biçimlerine değinilmiştir.Bölüm 6'da aygıttan çıkan ışığın yayılma açısı tanımlanmıştır.Bölüm 7'de, yansıtıcı tasarımının yapıldığı koşullar ve düşey düzlemde aydınlığındüzgünlüğünün değerlendirilmesinde izlenen yaklaşım açıklanmıştır.Bölüm 8'de, literatürde açıklanan asimetrik yansıtıcı tasarımlarına değinilmiştir.Bölüm 9'da, Çalışma kapsamında yapılan asimetrik yansıtıcı tasarımları açıklanmıştır.Bölüm 10'da, Çalışma kapsamında yapılan yansıtıcı tasarımlarının analiz ve sonuçlarınındeğerlendirilmesi yapılmıştır.Sonuç bölümünde, oluşan yansıtıcıların aydınlık dağılımına etkileri ortaya konularak, bugünedeğin pratikte yararlanılabilir sonuçlara yenileri eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
To perceive the objects, exhibited on vertical surfaces, accurately is requires regularity ofilluminance distribution (or uniform illuminance distribution) on these surfaces. To controlthe regularity of illuminance distrubition on vertical surfaces can be provided byasymmetrical reflectors. In this study, results of asymmetrical reflector design for linearfluorescent lamp are submitted.In chapter 1, by introducing the subject, aim and content of the study is defined.In chapter 2, the definition of the luminaire is made.In chapter 3, the lighting properties of the luminaire are explained.In chapter 4, the manufacturing of the luminaire is mentioned.In chapter 5, the definition of the reflector is made and reflectors types are examined.In chapter 6, delimiting angles of the light beam spread of the reflectors are determined.In chapter 7, the conditions of asymmetrical reflector designs and evaluation method ofilluminance uniformity on vertical surfaces are examined.In chapter 8, asymmetrical reflector designs, which are explanied in literature are mentioned.In chapter 9, the asymmetrical reflector designs, which are made on this study, are explained.In chapter 10, the results of the a asymmetrical reflectors , which are made on this study, areevaluated.In conclusion, by explaning designed reflectors? effects on illuminance distrubition, theapplicable results in practice are added.