Bakterilerin yüzeyde zenginleştirilmiş raman spektrumlarını etkileyen parametrelerin incelenmesi
Investigation of parameters influencing surface enhanced raman scattering spectra of bacteria
- Tez No: 201319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP AKDESTE, DOÇ. DR. MUSTAFA ÇULHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Kimya, Bioengineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Yüzeyde zenginleştirilmiş Raman saçılması, YZRS, Bakteri, Tanı, Nanoparçacık, Plazmonlar, Surface Enhanced Raman Scattering, SERS, Bacteria, Identification, Nanoparticles, Plasmons
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Yüzeyde zenginleştirilmiş Raman spektroskopi, mikroorganizmaların hızlı tanı ve karakterizasyonu için güçlü bir tekniktir. Ancak hazırlanan örneklerin heterojen olmasından dolayı deneysel koşulların iyi optimize edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, bakterilerin yüzeyde zenginleştirilmiş Raman spektrumlarını etkileyen parametreler araştırıldı ve deneysel koşullar optimize edildi. İlk olarak bakteri ve nanoparçacık karışım oranlarının etkisi araştırıldı ve optimum oran bulundu. Bu oran kullanılarak, bakterilerin yüzeyde zenginleştirilmiş Raman saçılmasını etki edebilecek parametreler: lazer dalga boyu, nanoparçacık içeren süspansiyonun pH'sı ve konsantrasyonu, nanoparçacıkların yüzey yükleri, cinsi ve büyüklüğü araştırıldı. Bu çalışma, bakterilerin yüzeyde zenginleştirilmiş Raman saçılması için optimum deneysel koşullarının yanı sıra, deneysel koşulların değişmesi ile bakteri hücrelerinden moleküler bilgi alınabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Surface-enhanced Raman spectroscopy is powerful technique for fast identification and characterization of microorganisms. However, due to the heterogeneity of the prepared sample, the experimental conditions must be optimized. In this study, parameters of influencing the Surface-enhanced Raman spectrum of bacteria are investigated and the experimental conditions are optimized. First, ratio of bacteria to nanoparticles in the mixture is investigated and optimized. Using this ratio, the influence of the other parameters such as laser wavelength, pH and concentration of nanoparticles suspension, nanoparticles surface charge, type and size are investigated This study not only demostrates optimum experimental conditions for bacterial SERS but also the applicability of obtaining moleculer information from bacteria cells by changing the experimental parameters.