Mut 'Taş Han' koruma sorunları ve değerlendirilmesi
Mut 'Taş Han' conservation problems and evaluation
  1. Tez No: 201329
  2. Yazar: AYŞE SENEM KAVALCI
  3. Danışmanlar: PROF. İSMET AĞARYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tas Han, Mut, Claudiopolis, konaklama hanları, Osmanlı dönemi, Tas Khan, Mut, Claudiopolis, khans for accommodation, Ottoman period
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Mut ?Tas Han? Koruma Sorunları ve Degerlendirilmesi Ayse Senem Kavalcı Bu tez Mut kentinin önemli tarihi yapılarından olan Tas Han'ın korunması ve kullanılmasına yönelik öneriler olusturmak amacıyla hazırlanmıstır. Yapılan çalısmanın Osmanlı konaklama hanlarının yeniden degerlendirilmesi için örnek olusturması hedeflenmektedir. Çalısmada, Mut kentinin genel özellikleri ve tarihsel gelisimi incelenmis, dönemlere göre han mimarisinin gelisimi irdelenmistir. Tas Han'ın olusum ve gelisim süreci ile özellikleri degerlendirilmistir. Han, yakın çevredeki ve aynı dönemdeki hanlarla karsılastırılarak benzerlik ve farklılıkları incelenmistir. Yapılan kütüphane çalısmalarının yanı sıra Ekim 2004, Nisan 2005 ve Ekim 2005 tarihlerinde Mut'a gidilerek Tas Han'da analitik rölöve çalısması yapılmıs ve han çevresinde yer alan ticaret dokusu analiz edilmistir. Dikdörtgen avlulu bir plan semasına sahip olan hanın, konaklama hanı olarak insa edildigi anlasılmıstır. Yıgma kargir sistemde, tas malzemeyle insa edilmis olup tek kattan meydana gelen hanın bitisiginde daha önceden bir ahır mekânının var oldugu yapı sahiplerinden ögrenilmistir. Bu alanın küçük bir bölümünde yapılan kazıdan, çesitli kaynaklarda verilen bilgilerden ve benzer plan semasına sahip hanlarla yapılan karsılastırmadan elde edilen bulgular sonucunda bu bölümün planı anlasılabilmistir. Tas Han'ın korunmasını ve yeni bir islev kazandırılarak kullanılmasını amaçlayan bu tezde, yapıdaki tüm hasar ve bozulmaların da incelendigi analitik rölöveler ve yapılan literatür arastırmaları sonucunda yapının özgün hali oldugu düsünülen sekliyle restitüsyonu çizilmistir. Yapının ve kentin mevcut durumu göz önüne alınarak yapıya yeni bir islev önerisi getirilmistir. Önerilen sosyal merkez ve çarsı islevlerine uygun olarak da restorasyon projeleri hazırlanmıstır.
Özet (Çeviri)
Mut ?Tas Han? Koruma Sorunları ve Degerlendirilmesi Mut ?Tas Han? Conservation Problems and Evaluation Ayse Senem Kavalcı This thesis is prepared for the aim of making proposals for preserving and reusing Tas Khan, which is one of the most important historical buildings of Mut district. This study is planned on constituting an example for anew evaluation of Ottoman khans for accommodation. In the study, general characteristics and historical development of Mut district is analyzed, the development of the architecture of the khans in different periods is explicated. The constitution and development process of Tas Khan and also its characteristics is evaluated. The khan is compared with the other khans of the near distance and also with the khans of the same period, the similarities and differences are analyzed. Besides the library research, analytical building survey of Tas Khan was made during the three journeys to Mut in 2004 October, 2005 April and October. And also the commercial texture surrounding the khan was analyzed It is comrehended that the khan, which has a plan scheme with rectangular courtyard, was built for the purpose of accommodation. The-one-storeyed khan was built in massive stone structure system. It is learned from the owners of the building that there was a stable adjacent to the khan. In the result of the diagnosis obtained from the excavation made in a small part of this area, from some information in different written sources and from the comparison with the khans which has similar plan schemes; the plan of the stable could be understood. In this thesis that intends to preserve and reuse Tas Khan with a new function, restitution is drawn in the way that is thought to be the original shape of the building. Those were drawn in the result of the literary research and the analytical building survey in which all of the damage and corruption are analyzed. Bethinking the current situation of the building and the district, a new function is proposed for the building. The restoration projects are prepared according to the proposed functions, social center and market place.