Çok değişkenli pade yaklaşımları ve uygulamaları
Multivariate pade approximants and its applications
  1. Tez No: 201330
  2. Yazar: VEYİS TURUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Tek değişkenli Padé yaklaşımları, Çok değişkenli Padé yaklaşımları, Bir boyutlu diferensiyel transform metodu(DTM), İki boyutlu diferensiyel transform metodu(DTM), Kısmi diferensiyel denklemler(KDD), Diferensiyel cebirsel denklemler(DCD), Unvariate Padé approximants, Multivariate Padé approximants, One-dimensional differential transform method(DTM), Two-dimensional differential transform method(DTM), Partial differential equations(PDE), Differential-Algebraic equations(DAE)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Diferensiyel denklem sistemlerinin çözümü için çeşitli nümerik metotlar mevcuttur. Bunlardan birisi de Padé yaklaşımlarıdır. Padé yaklaşımlarının genellikle bir çok nümerik metottan üstün olduğu bilinmektedir. Bu tezde, bu üstünlüğü göstermek için Padé yaklaşımlarıve diferensiyel transform metodu(DTM) karşılaştırıldı. Bu karşılaştırma özellikle çok değişkenli Padé yaklaşımlarıve iki boyutlu DTM arasında yapıldı. Bazıdiferensiyel cebirsel denklemler(DCD) ve kısmi diferensiyel denklemler(KDD) iki boyutlu DTM ile çözüldü. Bu çözümlere ait tek ve çok değişkenli Padé yaklaşımları, DTM ile bulunan çözümlerle karşılaştırıldı. Sonuç olarak, tek ve çok değişkenli Padé yaklaşımlarının sırasıyla bir ve iki boyutlu DTM'den üstün bir yaklaşıma sahip olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
A variety of numerical methods are available for the solution of systems of differential equations. One of them is Padé approximants. It is known that Padé approximants are usually superior to many numerical methods. In this thesis, to show this superiority Padé approximants and Differential transform method(DTM) were compared. This comparison especially was made between two-dimensional transform method and multivariate Padé approximants. Some differential-algebraic equations(DAE ) and partial differential equations(PDE) were solved by using DTM. The unvariate and multivariate Padé approximants of this solutions were compared to solutions that found by DTM . As a result, it was seen that unvariate and multivariate Padé approximants are respectively superior to onedimensional and two-dimensional DTM.