Yapı içi hava kirleticileri ve risk yönetimi
Indoor air pollutants and risk management
  1. Tez No: 201360
  2. Yazar: GÖZDE ŞAYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BALANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı içi hava niteligi, yapı içi hava kirleticileri, yapı içi kirletici kaynaklı saglık sorunları, risk süreçleri, risk degerlendirmesi, yapı içi hava kirliligi risk yönetimi, ndoor air quality, indoor air polluters, the health problems caused by internal air polluters, risk processes, risk evaluation, risk management of the indoor air pollution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
nsanların en temel gereksinimlerinden bir tanesi barınmadır. nsanlar yasamlarının büyük bir bölümünü kapalı ortamlarda geçirmektedir. Bu nedenle yapı içi hava niteliginin (IAQ) iyi olması insan saglıgı için önemlidir. Yapı içi havasını dogal ve yapay kirleticiler kirletir. Bu kirleticiler yapı dısından (egzoz dumanı, endüstri ve konut bacaları, doga olayları vb.), yapı kullanıcılarının eylemlerinden (canlının biyolojik ve fizyolojik eylemleri, hobileri, mesleki eylemleri, sigara dumanı vb.) ve yapı içindeki ürünlerden (mobilyalardan, kaplamalardan, dogramalardan vb.) kaynaklanan kirleticilerdir. Yapı içi hava kirleticilerinin insan saglıgı üzerinde etkileri yapı kullanıcılarına göre degisebilmektedir. Her kirletici o ortamda bulunan her insanda aynı etkiyi göstermeyebilir ya da aynı etkiyi farklı sürelerde, farklı derecelerde gösterebilir. Yapı içi hava kirleticilerinin risk yönetimlerini olusturabilmek için risklerin kabul edilebilir ya da kabul edilemez olduklarının degerlendirilmesinin yapılması gerekmektedir. Risk yönetimi, yönetilebilir degerlerdeki riskler için yapılmaktadır. Risk gruplarındaki risklerin düzeyine göre; yapıda iyilestirme yapılabilir, yapı yok edilmeden kullanılması engellenebilir ve ya yapı yıkılabilir. Yapı içi hava kirleticilerinin insan saglıgını olumsuz etkilememesi veya olusabilecek etkilerin en az düzeyde tutulabilmesi için risk yönetimi olusturulacak teknik bir grup tarafından hazırlanmalı ve dogru uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
One of the major necessities for humans is accommodation. We spend a big amount of our time in a closed environment and because of that human health is dependent on indoor air quality. Indoor air is being polluted by artificial and man made polluters. Some of which are caused by external elements like vehicles, industrial and home emissions as well as natural events. Residents themselves can be the cause of these polluters through their biological and physiological actions, their hobbies, occupational actions like cigarette smoke etc. In addition to these sources of pollution there are also indoor household products like furniture, coat, woodwork etc. The effects of the indoor air polluters on human health may differ from person to person. Each polluter might not have the same effect on everyone and may not develop at the same rate or intensity. In order to create the risk management of indoor air polluters one has to first define what level of polluters is tolerable. In that case risk will only occur when the polluters have exceeded the tolerable amount. Depending on the level of risk, in groups where polluters have exceeded the tolerable amount, the following steps could be taken; improvement of the building, prevention of usage without demolition or demolition of the building can be done. To prevent or to minimize the negative effects of indoor air pollution; the risk management has to be done by a technical group and has to be carried out in the appropriate manner.