Türkiye'deki termal turizm tesislerinin planlama ve tasarım ilkelerine ilişkin bir model önerisi (Çanakkale örneği)
A model proposition about the planning and design principles of thermal tourism facilities in Turkey (an example in Çanakkale)
- Tez No: 201366
- Danışmanlar: PROF.DR. AYFER AYTUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Spa&wellness otelleri, termal turizm tesisleri, kaplıca, makro ve mikro planlama, Çanakkale, Spa&wellness hotels, thermal tourism facilities, hot springs, macro and micro planning, Canakkale
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Termal sularla ilgili balneolojik arastırmaların ısıgında, eski Roma döneminden beri kullanıla gelen, aslında turizm ve konaklamanın da temelini ve ilk örneklerini olusturan kaplıcalar ve uygulamaları, gelismis konaklama sistemleri olan otellerle birleserek ?termal turizm tesisleri? adı altında turizm literatürüne girmistir. ngilizce zindelik anlamına gelen ?wellness? ve yaklasık olarak kaplıca anlamına gelen ?spa? kelimeleri uluslararası tanımlanmıs deyimler haline gelmistir. ?Spa&wellness? otelleri termal turizm tesislerinin programlarını günümüzün anlayıslarına göre zenginlestirip gelistiren yeni bir boyut olarak karsımıza çıkmıstır. Bu boyutun Türkiye'nin nitelik ve nicelik olarak zengin termal turizm potansiyelini degerlendirmeye yönelik kullanılmasıyla olusacak termal turizm bölgelerinin ve tesislerinin, uygun ve dogru planlanması durumunda turizmi yıl geneline yaymak ve gelirini iki katına çıkartmak kuskusuz olanaklıdır. Ülkemizde bu konsepte iliskin gerek yeni olusan gerekse geleneksel tesislerin sorunları ve yönlendirilme gereksinimleri saptanmıstır. Mevcut geleneksel kaplıca tesislerinin mekan standartları ve hijyen kriterlerinin düsük oldugu gözlemlenmistir. Termal turizm tesislerinin makro ölçekte çevreye uyumunda sorunlar yasanmakta, koruma alanı sınırlarına yeterince uyulamamaktadır. Ayrıca, tesislerin günümüzdeki yeni anlayıslarla sekillenmeleri kaçınılmaz olmus, ?spa&wellness? gibi kavramların mikro planlama programlarına dahil olması bilinçli ya da bilinçsiz uygulamalarla sektörü yönlendirmeye baslamıstır. Bu yeni anlayısla sekillenen ve programı agırlasan termal turizm tesislerine yönelik, planlama kriterlerini ortaya çıkartan, makro planlamadan mikro planlamaya kadar olan asamaları irdeleyen, rol alanların belirlenmesi ve yönlendirilmesi amacını tasıyan bir tasarım kılavuzuna gereksinim vardır. Bu mimarlık tezinde konuya tasarımcı gözüyle bakılarak dünya genelinde mevcut termal turizm tesislerinin irdelenmesi ve konuyla ilgili yeni gelismelerin belirlenmesi yoluyla, kullanıcı ve isletmeciler için yeni ve güncel bilgiler üretilmis, planlama ve tasarım ilkelerine iliskin bir model önerisi gelistirilmistir. Modelde, termal turizm tesis tasarımının makro ve mikro ölçekteki asamaları rol alanlarıyla birlikte irdelenmis ve ülkemize özgü termal turizm tesis türleri belirlenmistir. Ardından bu modelin Türkiye'nin önemli bir cografi konumunda yer alan, zengin ve degerlendirilmemis termal su potansiyeline sahip Çanakkale'de uygulanmasının mimarlık bilimi ve genel bilgilendirme çerçevesinde gerçeklestirilebilecek kısmına ait çalısmalar yapılmıs ve disiplinler arası koordinasyonla bölgede termal turizmin gelisimi için yapılacak çalısmaya ısık tutulmustur.
Özet (Çeviri)
Thermal springs and hot water treatments have been used since early Roman times and were in fact the first examples of tourism accommodations. These accommodations, with latest researches in balneology, started to merge with hotels to result in what is called ?thermal tourism facilities?. The expressions ?wellness? ? meaning well being ? and ?spa? which refers to hot thermal springs, have become internationally accepted and entered the tourism literature. ?Spa&wellness? hotels emerged as a new dimension by enriching and improving planning programs of thermal tourism facilities by the new concepts of today. It is possible to add ?spa&wellness? as a new dimension to the existing tourism potential and extending Turkey?s six months tourism season to a whole year and thus doubling the tourism income. While this potential is high both qualitatively and quantitatively, it has been observed that both existing traditional facilities and newer ones exhibit problems and need organizational, architectural requirements. It has also been observed insufficient design standards and hygiene criterias in existing traditional spas. There are macro level problems in conserving natural environment and obeying protection zone limits. Moreover; it is inevitable to isolate thermal torism facilities from new trends. ?Spa&wellness? concept has been added, either in the correct way or not, to micro planning programs reshaping the sector. It has become necessary to prepare a design guide for thermal tourism facilities. This guide is expected to comprise of the design principles and insert the milestones from macro to micro planning, and also to determine and direct the actors. This architectural study looks at the problem of the thermal tourism facilities from a designer?s point of view. Existing thermal facilities both in Turkey and around the world, are analysed, information about new techniques are obtained and a model for planning and design principles for thermal tourism facilities in Turkey is proposed. In this model, macro and micro level steps and actors who participate in designing a thermal torism facility are analysed and facility types special for Turkey, are developed. Consequently, architectural and general informative part of this model is applied to Canakkale, a city with trivial geographic location and having a rich and unused potential of thermal tourism, and multi-dicipline work and actors in related fields to take part in further research is encouraged.