Uluslararası işletmelerde ERP kurulumunun incelenmesi ve kurulumda karşılaşılan problemlere çözüm önerileri
Implementation of ERP in multinational companies: Problems encountered and solutions proposed
  1. Tez No: 201371
  2. Yazar: GÜRKAN SAÇIKARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR GÜLSÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ERP sistemleri, uluslararası ERP, bilisim sistemleri kurulumu, uluslararası isletmeler, kurulum problemleri, Enterprise resource planning (ERP) systems, multinational ERP, information systems implementation, multinational companies, implementation problems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ERP sistemlerinin uluslararası operasyonlarda rekabetçi bir avantaj sagladıgına inanılmaktadır. Bununla birlikte, uluslararası ERP kurulumları daha karmasık bir yapıya sahiptir. Uluslararası ERP kurulumlarındaki bu zorlukları azaltmak için, uluslararası isletmelerin ERP kurulumlarındaki kurulum faktörleri ve kurulum problemleri ortaya konmustur. Dört teknik faktör (is süreçlerinin yeniden tasarımı, federalizm ve uyarlama, tedarik zinciri ve dıskaynak kullanımı) ve bes sosyal kurulum faktörü (kültür/dil, yönetim sekli, ekonomik ve politik faktörler ve demografik faktörler) saptanmıstır. Bunların yanı sıra, kurulum asamalarındaki kurulum probleri de belirlenmistir. Bu problemlerin ve ulusal kurulum faktörlerinin bu problemler üzerindeki etkisini açıklayabilmek için bir ERP anketi yardımıyla onbes uluslararası isletme incelenmistir. Daha sonra SPSS'te yapılan istatistik çalısmaları sonucu, ulusal kurulum faktörlerinin kurulum problemleri üzerine etkisi ölçülmüstür. Bu etkinin, problemlerin ve çözümlerinin anlasılması, uluslararası isletmelerin ERP kurulumlarını daha basarılı kılacaktır.
Özet (Çeviri)
Enterprise resource planning (ERP) systems have been credited with providing competitive advantage in multinational business operations. However, multinational implementations of ERP involve added complexity. In order to reduce complexity of multinational implementations of ERP, importance of implementation factors and implementation problems in multinational companies? ERP implementation were examined in this study. Four technical factors (business process reengineering, federalism and customization, supply chain features and outsourcing) and five social factors (culture/language, management style, economical and political factors and labour skills) were identified as national implementation factors. Additionally, ERP implementation problems in the implementation phases were identified. In order to clarify these problems and national factors? effect on them, ERP implementation at fifteen multinational companies were examined through an ERP questionnaire. Subsequently, national implementation factors? effect on the implementation problems was investigated through statistical studies on SPSS software. Understanding these effects, problems and their solutions will enable multinational companies more proactive in their ERP implementations.