Çok amaçlı bulanık transport probleminin genişleme prensibiyle çözülmesi
Solving multiobjective fuzzy transportation problem with extension principle
  1. Tez No: 201372
  2. Yazar: BAŞAK GÖZDE UĞUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAN ÇETİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok amaçlı bulanık transport problemi, bulanık mantık, genisleme prensibi, bulanık programlama, Multiobjective fuzzy transportation problem, fuzzy logic, extension principle, fuzzy programming
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüzde deterministik parametrelere sahip, arz ve talep miktarı kısıtlı transport modellerinin yerini bulanık parametrelere sahip, üç veya daha fazla kısıtlı modeller almaktadır. Bu çalısmada, amaç katsayıları ve kısıt parametreleri bulanık sayı olan çok amaçlı transport problemi ele alınmıstır. Amaçlar toplam transport maliyetini ve toplam transport süresini minimize etmektir. Kısıtlar ise; fabrikaların üretim kapasiteleri, depoların talep miktarları, depoların bütçeleri ve tasıtların tasıma kapasiteleridir. Çözüm prosedürü, amaçların ayrı ayrı genisleme prensibiyle çözüldügü ve uzlasık çözüm için bulanık programlamanın kullanıldıgı iki basamaktan olusmaktadır. Amaçların genisleme prensibiyle çözümüyle amaç degerlerinin yaklastırılmıs üyelik fonksiyonları bulunmus, bulanık amaç degerleri elde edilmistir. Amaçların uzlasık çözümünü bulmak için ilk önce bütün parametreler ve amaç degerleri sentroid yöntemiyle durulastırılmıs, ardından bulanık programlama yaklasımı kullanılmıstır. Önerilen çözüm prosedürünü göstermek için, veteriner ilaç ve premiksleri üreten Topkim A.S. ve Biyoteknik A.S.'de bir vaka çalısması yapılmıstır. Problem bu firmaların ortak bir mamülünün Türkiye'deki onbes depoya, iki farklı kapasiteye sahip tasıtla tasınması seklindedir. Prosedürün uygulanmasının sonucunda toplam transport maliyetinin yaklasık olarak 11880 Yeni Kurus, toplam transport süresinin yaklasık olarak 248 Saat çıktıgı görülmüstür. Genisleme prensibinin avantajı, karar vericinin her amaç için degisik olasılık seviyelerinde olusabilecek aralık degerlerini ve olması en muhtemel degerleri görebilmesidir. Fakat amaç fonksiyonunda bulanık katsayı olmadıgı durumda model bu yöntemle çözülememektedir. Ayrıca kısıtların çok oldugu durumlarda modeli kurmak uzun zaman almaktadır. Bununla birlikte bulanık programlama ile çok amaçlı problemlerin çözümünün basit oldugu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, transportation models which have deterministic parameters with supply and demand constraints are replaced with the models which have fuzzy parameters with three or more constraints. In this study, a multiobjective transportation problem where the objective coefficients and constraint parameters are fuzzy numbers is discussed. Objectives are minimizing the total transportation cost and total transportation time. Constraints are, production capacities of factories, demand quantities of warehouses, budgets of warehouses and carrying capacities of conveyances. Solution procedure contains two steps which are solving objectives separately with extension principle and using fuzzy programming for the compromise solution. With solving objectives by extension principle, approximated membership functions of objective values were found, fuzzy objective values were derived. In order to find the compromise solution of objectives, first all of the parameters and objective values were defuzzified with the centroid method, then fuzzy programming approach was used. A case study was done in veterinary medicine producing firms Topkim and Biyoteknik to illustrate the proposed solution procedure. The problem is transportation of these firms? common product to fifteen warehouses in Turkey by two vehicles which have different capacities. After applying the procedure it was seen that total transportation cost occured at approximately 11880 New Kurus, total transportation time occured at approximately 248 hour. The advantage of extension principle is that decision maker can see the interval values at different possibility levels and the values most likely to occur for every objective. However when there isn?t any fuzzy coefficient in the objective function, the model can not be solved with this method. Besides, in the conditions where there are so many constraints, setting up the model takes long time. In addition to this, it can be said that solving multiobjective problems with fuzzy programming is simple.