Geri Dön

Kurumsal kaynak planlamanın endüstriyel işletmede uygulanması-Kurulumunda karşılaşılan sorunlar ve çözümleri

The implementation of ERP in an industrial company-Encountered problems and solutions

  1. Tez No: 259797
  2. Yazar: AYŞENUR ERDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 249

Özet

İleri bilgi teknolojileri, günümüz rekabet ve hız ortamında işletmelerin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Yeni bilgi teknolojilerinin ortaya çıkması ise çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Son dönemde ortaya çıkan ve dünya çapında yaygın olarak kullanılmaya başlanan önemli bilgi teknolojisi sistemlerinden biri de Kurumsal kaynak Planlama (Enterprise Resource Planning-ERP)'dır. ERP, bir organizasyonun her fonksiyonel alanını kapsayarak geniş çaplı entegrasyon sağlama özelliği ile bu alanların en fazla rekabet avantajı elde etmesini sağlayan, tümüyle entegre edilmiş bilgisayar destekli bir iş yönetim sistemidir.ERP sistemlerinin uygulama başarısının firma performansına etkileride incelenmiştir.Bu bağlamda uygulama başarısını etkileyen kritik başarı faktörleri, örgütsel direnç, üst yönetim desteği, ERP sistem satıcısına güven, Eğtim kalitesi ve organizasyon içi bilgi paylaşımı olarak belirlenmiştir.Firma performansı ve finansal performans olarak dört alt başlığa ayrılmıştır.DRP'nin yerine APO(Advanced Planner and Optimizer) sistemi vasıtası ile proses üretimin hangi fabrikada ne kadarlık aşaması üretilebileceğini optimize eder. APO'nun temel hedefi SAP'nin BW (Business Information Warehouse) yapısı ile bütünleşik olarak müşterilerin, tedarik zincirlerinin tamamının performans ve maliyetlerini optimize etmelerini sağlamaktır.Bu çalışmada işletmelerin tüm fonksiyonlarını başlangıçtan bitişe kadar bütünleşik bir bilgi ve veri sistemi ile gerçekleştiren geniş kapsamlı ve modüler yazılım paketi olan Kurumsal Kaynak Planlamasının (KKP) işletmelerdeki işleyişi, bir anket yardımı ile incelenmiştir. KKP paket programı kurulumu ve kurulmasından sonra işletmelerin yaşadıkları sorunlar hazırlanan anket çalışması yardımı ile araştırılmaya çalışılmıştır. Ayrıca yaşanan bu sorunların hangi modüllerde daha fazla görüldüğü, sorunu çözmek için ne tip yöntemlerin kullanıldığı, çıkan sorunların nedenlerinin ne olduğu araştırılmaya çalışılmıştır.ERP kurulumlarındaki zorlukları azaltmak için işletmelerin ERP kurulumlarındaki kurulum faktörleri ve kurulum problemleri ortaya konmuştur. Bu problemlerin ve kurulum faktörlerinin bu problemler üzerindeki etkisini açıklayabilmek için bir ERP anketi yardımıyla onbeş uluslararası işletme incelenmiştir.Daha sonra SPSS'te yapılan istatistik çalışmaları sonucu, kurulum faktörlerinin kurulum problemleri üzerine etkisi ölçülmüştür. Bu etki ile problemlerin ve çözümlerinin anlaşılmasını, işletmelerin ERP kurulumlarını daha başarılı kılacaktır.

Özet (Çeviri)

Advanced Information Technologies has become an indispensable part of organizations inToday?s dynamic and competitive business enviroment. In this research work, the criticalsuccess factors effecting ERP Implementation Success and the effect of these factors on ERPImplementation Success is analyzed. By the way, ERP Implementation Success is analyzed tothe companies performance although ERP System is one of the highly expensive and time-consuming in the highly competetive economy.The critical success factors are identified as Organizational Resistance, Top ManagementSupport, and Trust in ERP Vendor, Trainning Quality and Organizational KnowledgeSharing. Moreover, Firm Performance is analyzed under four main stub- titles: Innovatiness,Marketing Performance, Manufacturing Performance and Financial Performance.Efes Pilsen factory does not use the Capacity Requirements Planning(CRP) within the scopeof ERP. Distribution Resource planning(DRP) is never used also. Instead Of DRP, APOSystem is used that optimized the process production?s portion. APO?s main target isprovided that BW which is SAP?s integrated structure must optimized customers, all SupplyChains? Performance and costs. This study with the help of a questionnaire has examinedoperation of Enterprise Resource Planning (ERP) which is a modular software packageimplementing all the enterprise functionality through an integrated data system. All theproblems and issues encountered have been investigated thoroughly with the questionnaireafter ERP package on-site setup. In addition, modules which caused the most frequentproblems have been studied. Moreover, employed methods to resolve the issues thatenterprise has experienced and reasons to those problems have been investigated.In order to clarify these problems and national factors? effect on them, ERP implementationat fifteen companies were examined through an ERP questionnaire. Subsequently, nationalimplementation factors? effect on the implementation problems were investigatedthrough statistical studies on SPSS software. Understanding these effects, problems and theirsolutions will enable multinational companies more proactive in their ERP implementations.

Benzer Tezler

  1. İşletme kaynakları planlamasında üretim planlama, kontrol ve uygulaması

    Production planning and control in enterprice resource planning

    SABAHATTİN KEREM AYTULUN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    Endüstri ve Endüstri MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesi

    Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. H. İBRAHİM ERDEM

  2. Kurumsal kaynak planlamasında mamul maliyetleme uygulaması

    Product costing study in enterprise resources planning

    F. SİBEL IŞIK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    DOÇ.DR. MEHMET TANYAŞ

  3. Bilgisayar destekli malzeme yönetimi sistemi ve uygulamaları

    Computer assisted materials management system and applications

    SELÇUK ŞEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    Endüstri ve Endüstri MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesi

    Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. YAŞAR BAKİ CENGİZ

  4. Orta ölçekli tekstil işletmelerinde ERP yatırım karar süreci

    ERP investment decision process for medium scaled textile mills

    ÖZLEM TEKTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Tekstil ve Tekstil Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. CEVZA CANDAN