Kurumsal uygulama yazılım paketlerinin seçiminde kullanılan yaklaşımların karşılaştırmalı analizi ile bir model geliştirilmesi ve uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi
Developing a model for enterprise application software package selection by comparative analysis of existing approaches and evaluation of application results
- Tez No: 201377
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ BARAÇLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal uygulama yazılım paketi, yazılım seçimi, bulanık KFA, çok kriterli karar verme, çok amaçlı matematiksel programlama, ERP, Enterprise application software package, software selection, fuzzy QFD, multi-criteria decision making, multi-objective mathematical programming, ERP
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Günümüz işletmeleri, yazılım firmalarındaki büyüme, çok çeşitli yazılım ihtiyaçlarının varlığı ve hızla değişen teknoloji nedeniyle, kendi yazılım uygulamalarını özel olarak geliştirmek yerine, kurumsal uygulama yazılım paketi satın almaya yönelmektedir. Uygun kurumsal uygulama yazılım paketlerinin satın alınması, birbiriyle çelişen çok sayıda amacı ve maliyet gibi kantitatif, sözel ifadeler gibi kalitatif verilerin kullanımını içeren kapsamlı bir seçim sürecini gerekli kılmaktadır. Bu süreçte belirsizlikleri ve riskleri minimize eden sistematik ve tekrarlı bir seçim metodolojisine ihtiyaç duyulmaktadır. Literatürde yazılım seçimi ve değerlendirmesine yönelik birçok yaklaşım önerilmektedir. Mevcut yaklaşımların karşılaştırmalı analizi sonucunda, yazılım seçim sürecini ihtiyaçların analizinden son seçim kararına kadar destekleyen yeni modellerin geliştirilmesine halen ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. ?Kurumsal Uygulama Yazılım Paketlerinin Seçiminde Kullanılan Yaklaşımların Karşılaştırmalı Analizi ile Bir Model Geliştirilmesi ve Uygulama Sonuçlarının Değerlendirilmesi? konulu bu tez çalışmasında, yazılım seçimi sürecinin tüm aşamalarını kapsayan bütünleşik bir model sunulmaktadır. Sunulan modelde karar vericileri, en uygun yazılımın seçimine yönelik olarak gerçekleştirecekleri kalitatif ve kantitatif değerlendirmelerde desteklemek amaçlanmaktadır. Bu değerlendirmeler, son seçim kararının verilmesi için, bir çok amaçlı matematiksel programlama modelinde birleştirilmektedir. Geliştirilen modelin yazılım seçimi literatürüne en önemli katkısı, seçim kriterlerinin tanımlanmasına yönelik sistematik bir metodoloji sunmasıdır. Bu metodoloji fonksiyonel olmayan seçim kriterlerinin firmanın sistem gereksinimlerine göre belirlenmesi için bulanık KFA yaklaşımını kullanmaktadır. Bu aşamada sözel ifade formundaki kalitatif verilerin sayısal değerlere dönüştürülmesi için bulanık küme teorisi ve simülasyon tabanlı bir yaklaşım önerilmektedir. Geliştirilen modelin tüm adımları, bir elektronik firmasının ERP yazılım seçimi projesinde uygulanmıştır. Bu proje sırasında tatmin edici sonuçlar elde edilmiş ve firma iş süreçlerini yazılıma uydurmak yerine, iş süreçlerine en uygun doğru yazılımı seçebilmiştir. Böylelikle, senaryo analizleri yoluyla test edilen modelin pratikte uygulanabilirliği gerçek bir uygulama ile doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today?s organizations are increasingly purchasing enterprise software packages instead of custom developing their own software applications due to the growth in software companies, coupled with diverse skill requirements, and rapidly changing technology. Purchasing appropriate enterprise software packages requires a comprehensive selection process that contains multiple objectives with conflicts, and involves usage of data that can be quantitative like cost and qualitative like linguistic variables. In this process, a systematic and repeatable selection methodology is a crucial need for minimizing the uncertainty and risk. In literature, several approaches have been proposed for software selection and evaluation. After a comparative analysis of existing approaches, it is recognized that there is still a need for the development of new models that supports the software selection process from requirements analysis to final selection decision. In this thesis study, titled ?Developing a Model for Enterprise Application Software Package Selection by Comparative Analysis of Existing Approaches and Evaluation of Application Results?, an integrated model that covers all phases of software selection process is presented. In the presented model, it is aimed to assist decision-makers in both qualitative and quantitative evaluations for selecting most suitable enterprise software. These evaluations are combined in a multi-objective mathematical programming model to make final selection decision. The most important contribution that the proposed model makes to the software selection literature is to present a systematic methodology for defining selection criteria. This methodology uses fuzzy quality function deployment (QFD) approach for determining non-functional criteria according to company?s system requirements. In this phase, a fuzzy set theory and simulation based solution is proposed to transform qualitative data in the form of linguistic variables into numerical values. The all phases of presented model are applied in an electronic company?s ERP software selection project. The satisfactory results are obtained during this project. The company can select the right software to fit its business processes instead of adapting its business processes to fit the software. In this way, the applicability of the model that is tested by scenario analyses is validated with a real application.