Sulu ortamda ikili ağır metal karışımlarının ayrılması ve geri kazanılması
Separation and recovery of binary heavy metal mixtures in aqueous solutions
- Tez No: 201405
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL AKÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Parametrik pumping, iyon degistiriciler, agır metaller, kompleks ajanları, karısımların ayrılmas, Parametric pumping, ion exchange, heavy metals, complexing agents, separation of mixture
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Endüstriyel atık sulardan agır metallerin giderilmesi ve geri kazanılması oldukça önemli bir islemdir ve bunun için çesitli yöntemler uygulanmaktadır. Bu çalısmada gelistirilen, farklı kelat ajanları varlıgında pH parametresi degistirilerek uygulanan bir iyon degisimi yöntemi olan Parametrik Pumping atık sularda karısım halinde bulunan agır metallerin birbirlerinden ayrılmasını ve dolayısıyla geri kazanımını saglar. Burada uygulanan Parametrik Pumping yöntemi, ortamın pH degisimine baglı olarak iyon degisimi isleminin gerçeklestirildigi yeni bir yöntemdir. Yöntem, çözeltiye bir kompleks ajanının eklenmesine, çözeltinin farklı pH degerlerinde iki esit yarı hacme ayrılmasına ve her iki sıvı fazın periyodik olarak iyon degistirici ile temasına dayanır. Burada 2+ degerlikli Ni ? Cd , Cu ? Co ve Cu ? Ni metal çiftlerinin birbirlerinden ayrılmasını gerçeklestirmek için, kompleks ajanları olarak sitrik asid ve tartarik asid kullanılarak , en uygun kompleks ajanı türü ve pH optimizasyonu arastırıldı. Çalısmalar düsük pH ( < 3) ve yüksek pH ( > 5 ) olarak iki farklı pH degerinde yürütüldü. Daha kararlı kompleks olusturan metal türlerinin yüksek pH'lı çözeltideki konsantrasyonları artarken, daha az kararlı kompleks olusturan metal türlerinin düsük pH'lı çözeltideki konsantrasyonlarının artmakta oldugu gözlendi. En son asamada ise elde edilen optimum kosullarla endüstriyel atık sulara uygulama yapıldı.
Özet (Çeviri)
Removal and recovery of heavy metals from industrial waste waters is a quite important process and many different methods are applied for this. Parametric Pumping which is developed at that work and is an ion exchange process applied by different complexing agents and pH parameters, allows heavy metals from mixed waste solutions to be recovered as a single components and therefore to be recycled. Parametric Pumping which is dependent on the variation of the pH is an innovative ion exchange process. The process is based on the addition of a complexing agent to the mixture, on its separation into two half volumes and a periodic contact of an ion exchanger with both liquid phases. At that work in order to get the separation of binary divalent metal systems like Ni-Cd , Cu- Co and Cu-Ni , using citric acid and tartaric acid as a complexing agents , the most suitable complexing agent and pH optimization have been investigated. The experiments have been carried on two different pH values ; at low pH ( < 3) and at high pH ( > 5). The kinds of metal species forming more stable complexes are concentrated in the high pH solution, the other ones forming less stable complexes are concentrated in the low pH solution. In the last step the optimum conditions that are found were applied to industrial waste waters.