Mimarsız mimarlık ve Bingöl, Kiğı, Alagöz Köyü üzerine bir inceleme
An analysis of architecture without architect and Bingöl, Kiğı, Alagöz Village
- Tez No: 201419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. N. FERAH AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Mimarsız Mimarlık, Dogal Çevre Etkenleri, Sosyo- Kültürel Çevre Etkenleri, Bingöl-Kigı-Alagöz Köyü, Architecture, Architecture without Architect, Natural Environmental Factors, Socio-Cultural Environment Factors, Bingöl-Kigı-Alagöz Village
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Tarihsel süreç içinde, uzmanlasmıs kisiler tarafından olusturulan mimarlıga paralel olarak gelismis olan ?Mimarsız Mimarlık? gelisim ve degisimleriyle incelenmistir. Mimarsız Mimarlık incelenmeden önce; mimari olusumun bir süreklilik baglamında gelistigini vurgulamak adına, geçmisten günümüze mimarinin nasıl sekillendigine deginilmistir. Mimarlık, Dünya'da ve Türkiye'de olmak üzere iki asamada degerlendirilmistir. lk asamada; magara ve saz kulübelerle diger bir ifade anlayısıyla Mimarsız Mimarlık ile baslayan ve kültürel bir süreklilik çerçevesinde varlıgını sürdürüp günümüze ulasan Dünyada Mimarlık yaklasımları incelenmistir. kinci asamada ise; Osmanlı imparatorlugu sonrasında Türkiye Mimarlıgı irdelenmistir. Mimarsız Mimarlık da, Dünya'da ve Türkiye'de olmak üzere iki alt baslıkta ele alınmıstır. Dünya'da Mimarsız Mimarlık çok genis bir konu oldugundan bu bölümde, Mimarsız Mimariyle ilgili terimler ve Mimarsız Mimariye yaklasımlar aktarılmıstır. Türkiye'de Mimarsız Mimarlık ise daha kapsamlı incelenmis; ?Geleneksel? ve ?Günümüz? olmak üzere sınıflandırılmıstır. Geleneksel Mimarsız Mimarlık Ürünleri kapsamında; kültürel bir süreklilik sonucu olusmus, halkın kendi el emegiyle yaptıgı yapılar (vernaküler, yöresel, geleneksel vb. olarak adlandırılan yapılar); Günümüz Mimarsız Mimarlık Ürünleri kapsamında ise; gecekondular, yap-satçı üretim sonucu olusmus apartmanlar ve tip proje yapıları incelenmistir. Ürünlerin özellikleri ve olusum süreçleri anlatılmıs, biçimlerin olusum etkenleri belirlenmistir. Etkenler, dogal ve sosyokültürel çevre etkenleri olarak sınıflandırılmıs, bunların Geleneksel ve Günümüz Mimarsız Mimarlık Ürünlerinin olusumunda etkili olup olmadıgı irdelenmistir. Literatürden elde edilen verilerin sorgulanması amacıyla, Bingöl'ün Kigı ilçesine baglı Alagöz köyünde alan çalısması yapılmıstır. Alanda yer alan Geleneksel ve Günümüz Mimarsız Mimarlık Ürünleri ve olusumlarını belirleyen etkenler karsılastırmalı olarak degerlendirilmistir. Sonuç olarak, Geleneksel Mimarsız Mimarlık Ürünlerinin olusumunda etkili olan dogal ve sosyo-kültürel çevre etkenlerinin Günümüz Mimarsız Mimarlık Ürünlerinin olusumunda çogunlukla etkili olmadıgı belirlenmis, bu sonuç alan çalısmasıyla da dogrulanmıstır.
Özet (Çeviri)
?Architecture without Architect?, which has developed within the historical process in parallel to the architecture by experts, has been analysed in terms of its development and changes. Before starting to study Architecture without Architect; a description of how architecture has been shaped from past to present has been made in order to emphasise that architectural formation has developed within the context of continuity. Architecture has been evaluated in two stages; namely, that in the world and that in Turkey. The first stage was focused on the approaches of Global Architecture that started with caves and huts, that is with Architecture without Architect, and that has reached the present day within the framework of a cultural continuity. The second stage is about Turkish architecture after Ottoman Empire. Architecture without Architect has been addressed under two subtitles, such as in the World and in Turkey. Since Architecture without Architect in the World is a very comprehensive subject, this section includes terms related with and approaches to Architecture without Architect. Architecture without Architect in Turkey has been addressed in more detail and classified as ?Traditional? and ?Current?. Within the scope of Buildings of Traditional Architecture without Architect, buildings manually created by the public as a result of cultural continuity (vernacular, indigeneous, traditional, etc.) have been reviewed; whereas within the scope of Current Architecture without Architect, squatter houses, apartment blocks that have been built by contractor for selling and type project structures have been reviewed. Buildings features and formation processes have been described and factors affecting the formation of shapes have been identified. Factors have been classified as natural and socio-cultural environment factors and it has been discussed whether they were effective on the formation of the Buildings of Traditional and Current Architecture without Architect. In order to investigate the data obtained from literature, a fieldwork has been carried out in Alagöz village of Kigı town in Bingöl. The Buildings of Traditional and Current Architecture without Architect in the field and the factors affecting their formation have been comparatively evaluated. In conclusion, it was stated that the natural and socio-cultural environmental factors that have influenced the formation of the Buildings of Traditional Architecture without Architect did in general not influence the Buildings of Current Architecture without Architect and this result was verified by the fieldwork.