Bilecik-Osmaneli (Eski Lefke, Leuika) Keskinizade Muhtar Konağı ve çevresi incelemesi
Bilecik-Osmaneli (Old Lefke, Leuika) Keskinizade Muhtar Masion and surroundings' research
  1. Tez No: 201420
  2. Yazar: ALİYE EYLEM YARGICI
  3. Danışmanlar: PROF. İSMET AĞARYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Osmaneli Kentsel Siti, Lefke, hımıs konutlar, kerpiç konutlar ipekböcekçiliginin mekana etkisi, Keskinizade Muhtar Konagı, Osmaneli Urban Protection Area, Lefke, Wooden houses, Adobe houses, Effect of Silkworm to place formation, Keskinizade Muhtar house
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Gelisen teknoloji sayesinde günümüzde uzay asansörü projeleri dahi yapılmaktadır.Her ne kadar ülkemiz çogu teknolojik gelismeyi geriden takip etse de günümüz iletisim mekanizmasının çok gelismis olması ülkemizi de etkilemektedir.Bundan dolayı biz de küresellesmenin yarattıgı kaçınılmaz kültür yozlasmasından payımızı almaktayız.Böyle bir ortamda kültürel ögelerimizi sahiplenmenin degeri daha çok önem kazanmaktadır..Yüzyıllar boyunca bu cografyada yasayan çesitli halkların kültürlerinin sentezi olan kültürün, bir ürünü olan Osmaneli Kentsel Siti de koruma planı olmayan diger degerler gibi aynılasma ve yok olma tehlikesiyle karsı karsıyadır. Yapılmakta olan Koruma Amaçlı mar Planı'nın aslına uygun olarak uygulanması ve simdiye kadar yapılmıs olan alan arastırma ve tespit çalısmalarının olumlu bakıs açılarıyla degerlendirilmesinin bu tehlikeyi bertaraf edecegi kanısındayım. Bu çalısmada; Bilecik- Osmaneli Kentsel Siti ile birlikte özele inerek özgünlügü bozulmus olsa da hala özniteliklerini kaybetmeden yasamaya çalısan Keskinizade Muhtar Konagı ve Çevre dokusu incelenmektedir. Arastırma içerisinde; Osmaneli'nin fiziksel özellikleri,kent dokusunu olusturan ögeler,doku analizleri ve Osmaneli konut mimarisi incelemesi yer almaktadır. ncelemeler sonucunda, sitin zaman içerisinde yasadıgı fiziksel ve sosyal degisimler ile bu degisimlerin olumlu-olumsuz yönleri, yapılan düzenlemelerin yeterliligi ve gerekliligi irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Because of developing technology ,nowadays, people do project of space elevator too. Althuogh our country follows developing most of technology behind it.It take one's share whit through the organs of cominucation unavoidable culturel element value.Osmaneli urban protection area which become produce of different nations culturel who lives in these geography during the century come across to disapear like there protection area without protecting plan . Protection public improvements which continues at present for Osmaneli. In my opinion due to people pozitive evaluation these establishing words ends the dangers.In these works even break down the orjinality of Bilecik-Osmaneli urban protection area study Keskinzade Muhtar Konagı and it's envoriment texture which do not lost property. Inclouding the reserach Osmaneli's physical feature and the texture of the city , texture analysis and Osmaneli 's residence architectural. At the ends of the researches changing of the physical and social city during the times. And the negative pozitives directions of these changing dissusing and sufficiency necessity of the arrangement .