Tarihi yarımada'da Sultanahmet-Cankurtaran bölgesinde konaklama yapılarına görsel kalite ve sınıflandırma açısından yaklaşım
An approach for accomondation buildings in Sultanahmet-Cankurtaran quarter of Historical peninsula from the point of visual quality and classification view
  1. Tez No: 201418
  2. Yazar: MELİHA PINAR SİPAHİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA KERESTECİOĞLU ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Yarımada, Konaklama Yapıları, Sınıflandırma Sistemleri, İmar Durumu, Görsel Kalite, Historical Peninsula, Accomodation Buildings, Classification Systems, Cadastral Extract, Visual Quality
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu tez kapsamında üzerinde durulan temel problem, konaklama yapılarının yoğunlaştığı tarihi kent merkezlerinde, yapının biçimlenmesini ölçütlendiren yapılanma izinleri ile sınıflandırma sistemlerinin birbirlerini desteklememesi ve görsel kalitenin korunmasına hizmet etmemesidir. Bu problemden yola çıkılarak, tez kapsamında konaklama yapılarının bulunduğu tarihi kent merkezlerinden biri olan Sultanahmet bölgesinde, yapılanma koşullarını belirleyen imar planlarının ve işletme ruhsatı vermek için belirlenen konaklama yapısı sınıflandırma sistemlerinin, görsel kalitenin korunmasını amaç edinen bir anlayış ile ele alınmasının gerekliliğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu çerçevede, birinci bölümde tezin ortaya koyduğu sorun, amaç, yöntem, önem ve sınırları belirlenmiştir. İkinci bölümde, İstanbul'da Tarihi Yarımada'da Sultanahmet ? Cankurtaran bölgesinde sokak ölçeğinde görsel kaliteyi oluşturan veriler incelenmiştir. Devamında Sultanahmet Bölgesinin mekansal oluşumu ve mimari kimliği incelemiş, daha sonra turizmin yapılı çevre üzerindeki olumsuz etkileri ele alınmıştır. Bu noktada, tarihi kent merkezlerinde turizm yapılarını biçimlendiren etkenler (yapılanma koşulları, işletme belgesini almak için uyulması gereken sınıflandırma sistemleri, güncel eğilimler, tasarımcının ve işletmecinin eğilimleri) önem taşımaktadır. Bu çalışmada ağırlıklı olarak üzerinde durulan etkiler yasal ölçütlerdir. Yasal ölçütleri sınıflandırma sistemleri ve imar durumu oluşturur. Öncelikle Dünya Turizm Örgütü'nün (WTO) sınıflandırma konunda yapmış olduğu çalışma incelenmiş, daha sonra ülkemizdeki sınıflandırma sistemleri yapıyı sorgulayan kriterler açısından ele alınmıştır. Bu çalışmalar sonucu elde edilen bulgular, Sultanahmet ? Cankurtaran bölgesinde yapılan alan çalışmasının temelini oluşturmuştur. Öncelikle alanda bulunan yapı stoku bina durumu fonksiyon ve kapasite açısından analiz edilmiş, konaklama birimleri dahil oldukları sınıflandırma sistemleri ve imar durumu açısından ele alınmıştır. Ayrıca çalışma alanında bulunan Kutlugün Sokak üzerinde görsel kalite bileşenlerinin analizi yapılmıştır. Sonuç olarak tarihi kent merkezlerinde konaklama yapılarının biçimlenişini etkileyen yasal ölçütlerin yetersiz olduğu ve bu merkezlerde görsel kalitenin giderek düştüğü tespit edilmiştir. Yapılanma koşullarını belirleyen imar planlarının ve işletme ruhsatı vermek için belirlenen konaklama yapısı sınıflandırma sistemlerinin, görsel kalitenin korunmasını amaç edinen bir anlayış ile ele alınmasını gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The major problem concerned in the content of this thesis is that structuring permissions scaling the formation of buildings and classification systems in the historical urban centres in which accomodation buildings become concentrated, do not support each other and do not serve in favor of conservation of visual quality. It aims to demonstrate, in view of this problem, the necessity to handle reconstruction plans determining building conditions and classification systems of accommodation buildings determined to obtain a workplace licence in Sultanahmet, one of the historical urban centres having accomodation buildings, in a manner aiming to protect the visual quality. In this concern, problem, objective, method, importance and ranges of the thesis are identified in the first section. In the second section, data constituting visual quality in street scale in Sultanahmet- Cankurtaran district are reviewed. Then, spatial formation and architectural identification of Sultanahmet area are checked, followed by the analysis of negative impacts of tourism on builded environment. At this point, factors (building conditions, classification systems needed to obtain a workplace licence, current trends, tendencies of the designer and administrator) configuring tourism buildings in urban centres have importance. Legal criteria are the ones predominantly emphasized in this study. Classification systems and cadastral extract form these legal criteria. First, the study of World Tourism Organization (WTO) on classification is reviewed, then the classification systems in our country are discussed with respect to their ability to question the building. Findings revealed by this study constituted the basis for the field study carried out in Sultanahmet-Cankurtaran district. Initially, building reserve was analysed in terms of building status, function and capacity and accommodation units were handled in terms of the classification systems they belong to and reconstructional status. Furthermore, analyses of visual quality components were performed on Kutlugün Street in the study area. In conclusion, it was detected that the legal criteria effecting the formation of accommodation buildings in historical urban centres are insufficient, and that the visual quality in these centres decrease gradually. Reconstruction plans determining building conditions and classification systems of accommodation buildings identified to obtain a workplace licence are to be handled in a manner aiming to protect the visual quality.