Sodyum tetrahidroborattan hidrojen üretimi
Hydrogen production from sodium tetrahydroborate
- Tez No: 201442
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA Z. BAYKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sodyum tetrahidroborat, hidrojen, rutenyum katalizörü, Sodium tetrahydroborate, hydrogen, ruthenium catalyst
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yapılan çalısmalarda sodyum tetrahidroborat bir hidrojen tasıyıcısı olarak ele alınmaktadır. Sodyum tetrahidroborat'ın alkali karakterli çözeltilerinden elde edilecek hidrojen gazının pratik bir uygulama için kullanılabilmesini mümkün kılmak amacıyla, sodyum tetrahidroborat'ın hidroliz reaksiyonunu hızlandıracak katalizörler üretilmis ve karakterizasyonu yapılmıstır. Üretilen katalizörler alkali sodyum tetrahidroborat çözeltilerinden hidrojen gazı elde etmek amaçlı kullanılmıs, bu katalizörlerin reaksiyon hızı ve verimine katkıları ve sağladıkları hidrojen depolama kapasiteleri arastırılmıstır. Elde edilen deneysel sonuçlar literatürde yer alan benzer çalısmalarla karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In our studies, sodium tetrahydroborate is considered as a hydrogen carrier. In order to use hydrogen produced from alkaline sodium tetrahydroborate solutions in a practical application, some catalysts which accelerate the hydrolysis of sodium tetrahydroborate were produced and characterised. The catalysts were used to produce hydrogen gas from sodium tetrahydroborate solutions and investigated in terms of their contribution to reaction rates, efficiency and hydrogen storage capacity of the system. The data obtained in our experiments are compared with the similar results in the literature.