Sistem güvenilirliği analizi ve bir uygulama
System reliability analysis and an application
  1. Tez No: 201481
  2. Yazar: SERKAN ENVER VARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATIF EVREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sistem güvenilirliği, olasılık dağılımları, parametre tahmini, güvenilirlik blok diyagramı, System reliability, probability distributions, parameter estimation, reliability block diagram
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüz ekonomik kosullarında satın alma davranısını etkileyen etkenlerden biri, satın alınan ürünün güvenilirliğidir. Durum böyleyken üreticiler mevcut ürünün güvenilirliğini tespit edip gelistirmek istemektedir. Bununla birlikte üretimde kullanılan makine ve donanımın ömürlerinin tespit edilmesi, üretim sürecinin isleyisi açısından hayati önem tasımaktadır. Rekabetin arttığı günümüzde güvenilirlik kavramı önemli bir bilesen haline gelmistir. Bu çalısmada güvenilirlik kavramları ele alınmıs ve bir uygulamaya yer verilmistir. ?lk bölümde güvenilirlik teorisi ile ilgili kavramlara yer verilmis, ikinci bölümde ise uygulamalarda sık karsılasılan istatistiksel ömür dağılımları incelenmistir. Sonraki bölümlerde bir sistem güvenilirliği modelinin olusturulması için kullanılan iki yöntem, hata ağacı metodolojisi ve güvenilirlik blok diyagramları tanıtılmıstır. Bilesenlerin ömür veri analizi için gelistirilen yöntemler ve en uygun yer değistirme zamanının hesaplanmasında kullanılan bir yaklasım ele alınmıstır. ?statistiksel ömür dağılımlarının parametre tahmini için bir güven aralığı yöntemine değinilmistir. Son bölümde uygulamaya yer verilmistir. Bir bilgisayar kasası modeli olusturularak modelin açıklaması yapılmıstır. Bir bilgisayar programı kullanılarak sistemin güvenilirliği bulunmus, bilesenlere ait özelliklere değinilmistir. Sistem güvenilirliğin artırılması için üç yaklasım sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In view of today?s economic conditions, one of the serious factors which is effective on buying impulse is reliability. In such a case the producers want to define and develop the reliability of the product. Nonetheless, it is a critically important task to analyse the lifetimes of the hardware used in manufacturing process. Reliability concept has became an important component at the present day?s industrial emulation. In this study, reliability concepts are introduced and a system reliability application is included. First section represents concepts on reliability theory. In the second chapter, concerned statistical lifetime distribitions which are often used in applications are discussed. Following chapter includes two methods: Fault tree analysis and reliability block diagrams that are used to develop system reliability models. Life time analysis methods and an optimum replacement method for compenents are mentioned. One type of confidence interval techniqe for the parameter of statistical lifetime distributions is explained. Last chapter includes an application. A computer casing model is developed and explained. Reliability of the system was computed and the properties of the components are mentioned. Three approaches for developing system reliability are presented.