II. Abdülhamit Dönemi'nde imparatorluk imajının kamu yapıları aracılığı ile Osmanlı kentine yansıtılması
Representation of the imperial image through public buildings during the Abdulhamit II Period
- Tez No: 201484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN KARA PİLEHVARİAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: II.Abdülhamit, Osmanlı kenti, kamu yapıları, anıtlar, II.Abdülhamit, Ottoman city, public buildings, monuments
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Osmanlı İmparatorluğu, 19. yüzyıl boyunca yaptığı reformlarla devlet sistemini yeniden düzenlemeyi ve Avrupa devletlerinin karşısında uğranılan askeri yenilgiler sonucu kaçınılmaz bir biçimde içine girdiği gerileme ve parçalanma sürecini durdurmayı amaçlıyordu. 19. yüzyılın son çeyreği ve 20. yüzyılın başındaki, Osmanlı imparatorluğu'nun son yıllarını kapsayan Sultan II. Abdülhamit'in saltanatı sırasında, elde kalan bölgelerindeki kopmaların önlenmesi için, devletin ve sultanın gücünü, içeriye ve dışarıya yönelik sergileyecek bir imparatorluk imajı oluşturulmasına çalışılmıştır. Devletin ve sultanın simgesel varlığının imparatorluk geneline yayılmasıyla, bu bölgelerin halklarının devlete bağlılıklarını arttırılması amaçlanmıştı. Osmanlı kentlerinin batılı devletler ve batı ekonomileri ile yaşadığı etkileşimler sonucu içine girdiği ekonomik ve sosyal dönüşüm 19. yüzyıl boyunca giderek yoğunlaşmış ve kentlerin gelişimini hızlandırmıştı. Gelişen Osmanlı kentleri, bu dönemde yaptırılan bir dizi yeni kamu yapısı, meydan düzenlemeleri, saat kuleleri ve benzer anıtlarla imparatorluk genelinde benzer bir tarza ve yüze sahip hale gelmiştir. Bu çalışmada, siyasi ve stratejik önemi bulunan kentlerin ve imparatorluğun önemli vilayet merkezlerinin gelişimi mimarlığın, iktidarın sergilenmesinin bir biçimi olarak törenler, kamu yapıları ve simge yapılar aracılığı ile devletin gücünü yansıtma ve imparatorluğun bütünlüğünü sağlamaya yönelik kurgulanan imparatorluk imajıyla bağlantılı olarak ele alınışı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
During the 19th century Ottoman Empire tired to reform the goverment system in order tor everse the tide of decline and disintegration which started after the military defeats against the european powers. The reign of Abdulhamit II. lasting during the last quarter of the 19th century and the begining of the 20th century saw efforts to create an imperial image to make the symbolic presence of the sultan and the state visible and increase the loyality of the subjects in the provinces of the empire. The economic and social transformation of the ottoman cities increased during the 19th century with increased connections with the european countries and increased integration with the european economies. New public buildings and momuments and urban projects gave the Ottoman cities a similar style and look. This study aims to document the development of the provincial centers and other cities with political and strategical importance during the reign of Abdulhamit II. and discuss the perception of architecture as an instrument of the imperial politics through construction of public buildings and monuments aiming to declare the imperial strenght to unify the empire along with ceremonies and other manifestations of imperial image.