BSA-dekstran sülfat komplekslerinin oluşumu ve karakterizasyonu
The formation and characterisation of BSA-dextran sulfate complexes
- Tez No: 201503
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP AKDESTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyomühendislik, Kimya, Science and Technology, Bioengineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polielektrolit, bovin serum albumin, BSA-Dekstran sülfat kompleksleri, GPC, HPLC, Polyelectrolyte, bovine serum albumin, BSA-Dextran sulfate complexes, GPC, HPLC
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalısmamızda bir polielektrolit-protein kompleksi olan Bovin Serum Albumin (BSA)- Dekstran Sülfat (DS) kompleksleri olusturulmus ve DS'nin BSA ile etkilesimi incelenmistir. BSA proteini, DS ile ortamın pH'ına baglı olarak suda çözünen kompleksler olusturur. Deneysel çalısmamızda, kompleksler degisik oranlarda (nBSA/nDS, nDS/nBSA) hazırlanarak, çesitli pH degerlerinde (pH=7 ve pH=5) incelendi. Sistem, DS ve BSA pH degerlerine baglı olarak farklı elektrik yükleri tasıdıklarından dolayı pH'a baglı olarak ve etkilesim mekanizması bilesenlere baglı oldugundan dolayı da orana baglı olarak incelenmistir. Komplekslerin; GPC-VISCOTEK (Moleküler Eleme Kromatografisi; UV, Refraktif ndeks, Vizkozite ve Isık Saçılması Detektörlerine Sahip Kromatografik Sistem), Floresans Spektrofotometre, Zeta-Sizer (Partikül boyutu ve Zeta Potansiyel ölçümü için) ve HPLC cihazları kullanılarak yapı-islev analizleri yapılmıs ve fizikokimyasal karakterizasyonları gerçeklestirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, Bovine Serum Albumin (BSA)-Dextran Sulfate (DS) complexes which is a complex of polyelectrolyte-protein, were formed and the interaction of DS with BSA was examined. Up to pH of the environment, BSA protein forms complexes which dissolve in the water. In our experiments, complexes were prepared at various proportions (nBSA/nDS, nDS/nBSA) and examined under various (pH=7 and pH=5) pH values. Because of the fact that DS and BSA carry different electric charges up to pH values, system was examined up to pH values and because of the fact that interaction mechanism up to components, the system was examined up to proportion. By using GPC-VISCOTEC ( Chromatography of Molecular Election, UV, Refractive Index, Vıscosity, and Chromatographyic System which has Light Emitting Detectors), Fluorescence Spectrofotometer, Zeta-Sizer (for measuring particle dimension and Zeta potential) and HPLC devices, structure-function analyses and physicochemical characterisation of complexes were realized.