MAG kaynağında elektrod tipinin (çıplak tel-özlü tel) kaynak dikişi özelliklerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effects of the electrode type (solid wire-cored wire) to the properties of weld seam in mag welding
- Tez No: 201511
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN YUMURTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: MAG kaynagı, nüfuziyet, çıplak teller, özlü teller, MAG welding, penetration, solid wires, cored wires
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
MAG kaynagı sahip oldugu avantajları nedeniyle endüstrideki kullanım oranını giderek arttırmaktadır. MAG kaynagındaki en önemli noktalardan bir tanesi tel elektrod seçimidir. Bu yöntemde tel elektrod ve koruyucu gaz kombinasyonu sonucunda ortaya çıkan kaynak metalinin bilesimi, gerekli mekanik ve fiziksel özellikleri karsılamak zorundadır. Bu çalısmada, MAG kaynagında elektrod tipinin kaynak dikisi özelliklerine etkisi incelenmistir. Deneylerde ana metal olarak St 37 düsük karbonlu yapı çeligi, koruyucu gaz olarak %76 Ar + %20 CO2 + %4 O2 bilesimindeki karısım gazı, ilave metal olarak ise çıplak (dolu) tel elektrod ile rutil karakterli özlü tel elektrod kullanılmıstır. Farklı ilave malzeme kullanımının, kaynak dikisinin mekanik özelliklerine etkilerini saptamak amacıyla çekme ve sertlik deneyleri yapılmıs, daha sonra da makroskopik incelemeler yapılmıstır. Makroskopik incelemelerde kaynaklı numunelerin nüfuziyet derinlikleri ölçülerek farklı parametrelerin nüfuziyet üzerindeki etkileri arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
MAG welding continually increases its usage rate in the industry due to the benefits it possesses. One of the most important points in MAG weld is the selection of wire electrodes. In this method, the concretion of source metal resulting from wire electrode and shielding gas combination has to meet the required mechanical and physical properties. In this study, the effects of electrode type to the properties of weld seam in MAG weld are examined. Through the experiments, St 37 low carbon structure steel was used as main metal, 76% Ar + 20% CO2 + 4% O2 combination mix gas was used as shielding gas and solid wire electrode and rutile character cored wire electrode were used. In order to assess the effects of different material use on the mechanical properties of the weld seam, tensile and hardness test were made then macroscopic examinations were conducted. Effects of different parameters on penetration are evaluated by measuring penetration depths of welded samples in macroscopic examinations.