Değer akış haritalandırma ve geleneksel kanban sisteminin kurulması
Value stream mapping and application of a traditional kanban system
- Tez No: 201526
 - Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ÖZGÜRLER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Yalın, deger akıs analizi, tam zamanında üretim, kanban, Lean, value stream analysis, just in time manufacturing, kanban
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 174
Özet
Globallesen dünyamızda artan rekabet ortamında, firmalar sektörlerinde öne çıkmak için çesitli farklı teknikler kullanmalıdırlar. Önemli olan en az maliyetle, en yüksek kalitedeki ürünleri müsteriye tam zamanında iletebilmektir. Müsteri isteklerine karsı esnek olmak, degisen teknolojilere ayak uydurmak gerekmektedir. Tüm bunlar ısıgında ?yalınlık? son yıllarda çok fazla önem kazanmıstır. Üretim ve hizmet alanlarının tümünde israflardan kaçınarak ve gereksiz maliyetleri elimine ederek ürünlere yansıyan maliyetleri azaltabiliriz. Bu çalısmada günümüzün güncel konularından ?Kanban? islenmis, bu dogrultuda da, ?yalın düsünce ve yalın üretim?, ?deger akısı analizi? ve ?tam zamanında üretim? konularını incelenmistir. Çalısma 7 bölümden olusmaktadır. 1. bölümde yukarıda bahsedilen konuların önemi ifade edilmistir. 2. bölümde yalın kavramı, yalın üretim araçları gibi konular açıklanmıs, 3. bölümde deger akıs analizi baslıgı altında mevcut ve gelecek deger akısı haritalarının olusturulması, deger akısının yalınlastırılması anlatılmıs, 4. bölümde üretim kontrol sistemlerinden özellikle çekme sistemleri (tam zamanında üretim), 5. bölümde ise kanban, kanban kullanımı, kanban çesitleri ve ilgili hesaplamalara yer verilmistir. 6. bölümde ise Uzel' de yapılan uygulamaya yer verilmistir. 7. bölümde genel ve uygulama sonuçları verilmistir.
Özet (Çeviri)
In competitive environment in our global world, firms should use various different techniques for going forward in their sectors. The important thing is to deliver products to customer with minimum cost but maximum quality. Being flexible against customer demand and keeping up with changing technologies are considerable. Taking these into account, the concept ?lean? has been much more important in last decades. With escaping from wastes and eliminating non-value-added costs, we can decrease the costs added to products. In this study, one of the actual subjects, ?kanban? is issued. In addition to this, ?lean thinking and lean manufacturing?, ?value stream analysis? and ?just in time? are investigated. This study consists of 7 sections. In section one, the importance about the subjects given above is given. In section 2, lean concept and lean manufacturing tools are explained. In section 3, existing value stream management, future value stream management and making value stream simply is described under the title of value stream analysis. In section 4, especially pull systems (just in time) through the manufacturing control systems are placed and in section 5; kanban, kanban uses, kinds of kanban and concerned calculations are defined. In section 6 application in ?Uzel? is given and lastly in section 7; general conclusions are given.