Değer akışı haritalandırma ve Conwip sistemine yönelik bir tasarım
Value stream mapping and a design based on Conwip system
- Tez No: 201527
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH ÖNÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deger Akısı Yönetimi, Deger Akısı Haritalama, Yalın Üretim, Value Stream Management, Value Stream Mapping, Lean Product
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Günümüz rekabet ortamında egilim, müsteri talebine hızlı cevap vermek ve yüksek kaliteli, düsük fiyatlı ürünler sunmaktır. Bu rekabet sartlarında var olabilmenin ön kosulu daima en önde kosabilmektir. Bunun için de çagın dinamik yapısına ayak uydurmak, degisiklik ve yeniliklere açık olmak gereklidir. Dünya çapında firma olmak için israfı ortadan kaldırmak ve etkin bir is akısı gerçeklestirmek tüm yönetcilerin hedefi olmalıdır. Firmalar bu yüzden yeni sistemleri, teknikleri ve teknolojileri bünyelerine adapte etmek zorundadırlar. Aksi takdirde yarısta gerilerde kalmaya mahkum olurlar. Bu gerçeklerden yola çıkılarak ilk olarak Japon otomotiv firması olan Toyota Motor Company'de Taiichi Ohno tarafından gelistirilen Yalın Üretim Yaklasımı sonraları Amerikan Otomotiv sirketlerinin de dikkatini çekmis ve onlar da bu konsepti uygulamaya baslamıslardır. Günümüzde birçok isletme artık yalın üretimi kullanır hale gelmistir. Sistemin temelini, performans arttırmak için, katma deger yaratmayan operasyonların, malzemelerin ve isgücünün elimine edilmesi olusturur. Sürekli gelismeyi ve israfı ortadan kaldırmayı hedefleyen bu sistem sadece üretim sektöründe degil aynı zamanda hizmet sektöründe de uygulanmaktadır. Sanayi kuruluslarının temel amaçlarından biri de süphesiz kârlılıktır. Karlılıgın uzun vadede artırılabilmesi için mutlaka rekabet edebilirlilik ile ilgili hedeflere yönelmek gerekmektedir. Rekabet edebilirligi etkileyen birçok unsur vardır. Bunlar arasında en önemlisi ürün ve hizmetlerin kalitesidir. Tüketicilerin kalite ile ilgili beklentileri giderek artmaktadır. Diger taraftan üreticilerin kalite ile ilgili görüs ve düsüncelerinde de önemli degisiklikler olmustur. Artık sadece bitmis ürünün kalitesine önem vermek yerine, üretim sürecinin her asamasında kaliteyi elde etmenin önemli oldugu anlasılmıstır. Deger Akıs Yönetimi teknigi, isletmelerin faaliyetlerine bir bütün olarak bakabilmek ve yalın dönüsümün gerçeklestirilebilmesini saglar. Deger akısı haritalandırma ise, kullanıcılara ne durumda olduklarını ve hangi israf yaratan faaliyetlerin ortadan kaldırılması gerektigini anlamalarına olanak saglar. Diger bir deyisle, deger akısı haritalandırma, bir deger akısı üzerindeki deger, israf ve israf kaynaklarını görmek için kullanılır. Bu çalısmada, dünya traktör imalatı sektöründe en büyük firmalardan biri olan UZEL A.S.'de müsteri beklentilerini karsılamak üzere yalın üretim projesi dahilinde bir deger akısı haritalandırma çalısması yürütülmüstür. Önerilen gelismeler ve beklenilen faydalar, çalısmanın sonuçları olarak sunulmustur.
Özet (Çeviri)
The trend in today?s competitive environment is to provide high quality low priced diverse products and quick response to customer demands. Under these competition conditions, only term to be existing and sustain this existence is running ahead always. In order gain a sustainable competitive advantage over the rivals, organizations need to be open to new changes, innovations and challenges. In order to become a worldwide company, an effective simplification of workflow and elimination of waste must be the targets for all manufacturers. Thus; business organizations should absorb these new organizational systems, techniques and technologies into their structures. Contrarily, they unlikely become far away from current competition if they don?t accept. By the light of these truths, lean production approach which is first implemented by Japan automotive corporation Toyota Motor Company has also recognized by the American automotive corporations and they have implemented this concept. Recently, most of the enterprises have been implemented this approach. The core of the system is, eliminating non-value adding operations, operators and material in order to maximize performance. By aiming continuous development and removing all system wastes, this system isn?t applied only in production environments but also in service environments. For industrial organizations, the only aim is to be more profitable. In order to become more profitable organization for a long-term, it?s needed to turn towards competitive organizations targets. There are many factors that affect to compete. The most important one among these is quality of products and services. The quality expectation of customers is differentiating and getting radical changes. No more main concerns are about only finished goods. Quality at every production steps becomes more important than any time. Value stream management is a technique to see all the actions of an enterprise from holistic view and realize the lean transformation. Value Stream Mapping is a way to allow users to understand where they are and what wasteful acts need to be eliminated. In another words, value stream mapping is used to see value, waste, and also the sources of waste in a value stream. In this paper, a value stream mapping study as a project to achieve lean manufacturing has been carried out to meet customer?s expectations in UZEL Co., one of the biggest companies in the world for tractor manufacturing sector. The results of this study, outlining improvements and expected benefits, are proposed.