Merkezi ve bireysel ısıtma sistemlerinin termoekonomik analizi
Thermoeconomic analysis of central and individual heating systems
  1. Tez No: 201528
  2. Yazar: MEHMET SAVAŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DÜRİYE BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezi ısıtma sistemi, bireysel ısıtma sistemi, ekserji, termoekonomi, enerji tasarrufu
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Fosil kökenli enerji kaynaklarının giderek azalması ve toplumların refah seviyesinin yükselmesi enerji maliyetlerinin giderek artmasına neden olmaktadır. Ayrıca insanların kullandıkları temel enerji kaynakları fosil yakıtlar oldugundan önemli çevre problemleri de ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlar enerji kullanımında verimliligi, ekonomikligi ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını gündeme getirmektedir. Son yıllarda termal sistemlerin verimlilik analizi, bilim adamlarının en çok ilgilendikleri konular arasına girmistir. Günümüzde termal sistemlerin analizinde, TDBK' nunun yanında TDK' nuda kullanılmaktadır. Bu iki kanuna dayanan analiz yöntemine ekserji analizi denilmekte ve termal sistemlerin verimlilik ve ekonomiklik analizinde önemli yer tutmaktadır. Enerji tüketiminin üçte biri, binaların ısıtılması için harcanan ülkemizde ısıtma sistemlerinin enerji ve ekserji analizi de bu açıdan önem arz etmektedir. Bu çalısmada; bireysel ve merkezi sistem olarak ısıl yükleri hesaplanmıs sistemlerin termoekonomik olarak incelenmesi sunulmustur. stanbul' da bulunan 5 katlı simetrik bir binanın merkezi ve bireysel ısıtma sistemi olarak maliyet analizi yapılmıs, kullanılamayan ekserji miktarı hesaplanarak, bireysel sistemin termoekonomik faktörü merkezi sistemininkinden yüksek çıkmıstır. Bunun anlamı bireysel sistemde ilk yatırım maliyetinin daha fazla oldugu fakat ekserji yıkımını azaltarak, yani komponent verimini arttırarak sistemin bütününde maliyet tasarrufu yapılabilecegini göstermektedir. Buna benzer kıyaslamalar projede sunulmustur. Bunun, bina ısıtmalarında kullanılacak ısıtma sistemi seçiminde, özellikle enerji tasarrufu yönünden ısık tutacagı düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Gradual decrease in the fossil based energy sources and the increase in the life standart of societies cause a gradual increase in energy costs. On the other and, use of fossil based fuel as the basic energy source by the communities introduces significant environmental problems. These problems have brought up the issues of efficiency, cost effectiveness and use of pure energy sources as far as energy consumption is concerned. Recently, efficiency analysis of thermal systems has been a popular concern for scientists. Today in the analysis of thermal systems, the second law of thermodynamics is used as well as the first law of thermodynamics. The analysis method bases on both of these rules is called exergy analysis and has a significant part in efficiency and cost effectiveness analysis. Seen from this aspect, in our country where 1/3 of energ consumption is allocated to heating at buildings, energy and exergy analysis is naturally a key point. In this study, thermodynamical examination of systems of which heat load was calculated both individually and centrally has been deliverd. A cost analysis was conducted for a central and individual heating system of a 5 storeyed symmetrical building in stanbul and it was found that thermodynamical factor of individual system was higher than that of central system by calculating the unused amount of exergy. This means that the cost of first investment in individual system is higher whereas by reducing the exergy destruction, in other words increasing the component efficiency, a cost saving method can be achieved in the entire system. Similar comparisons have been offered in the whole project since they are considered to guide, especially in terms of energy savings, the process of selecting a heating system that will be used in buildings. Keywords : Central heating system, individual heating system, exergy, thermoeconomy, energy savings.