2-boyutlu hareket kestirimi ve video çerçeve aradeğerlemesinde uygulanması
2-dimensional motion estimation and its application in video frame interpolation
  1. Tez No: 201532
  2. Yazar: SELİM NASIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONGÜL ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Digital video processing, 2D motion estimation, motion compensation, block matching algorithms, video frame interpolation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Sayısal video isleme, bilgisayarların islem gücünün artmasına bağlı olarak çoğulortam uygulamalarının yaygınlasması ile önem kazanmıstır. Videolar doğal olarak yüksek miktarda veri içermektedir. Bu nedenle videoların verimli bir biçimde saklanması ve aktarımı için pek çok yöntem gelistirilmistir. Video isleme algoritmalarının amacı videonun en uygun görsel nitelikle gösterilmesidir. Bantgenisliğinin ya da depolama kapasitesinin kısıtlı olduğu durumlarda zamansal örnekleme yapılarak videonun veri miktarının azaltılması amaçlanır. Zamansal örnekleme sonucunda videonun çerçeve hızının düsürülmesi ile bozulan görsel niteliğin arttırılması için video çerçeve aradeğerleme yöntemleri gelistirilmistir. Çerçeve aradeğerlemesi için her bir video çerçevesindeki sahnenin değisiminden kaynaklanan hareket olgusundan yararlanılır. 2-boyutlu hareket kestiriminde nesnelerin öteleme hareketi yaptıkları varsayılır ve bu nesnelerin yeni konumları aradeğerlenen çerçevede yaklasık olarak belirlenir. Çerçeve aradeğerlemesinde, hareket kestirimi sonucunda elde edilen hareket vektörlerinin nesnelerin gerçek hareketlerini göstermesi istenmektedir. Bu çalısmada, hareket vektörlerinin yüksek doğrulukla hesaplanması problemi ele alınmıstır. Problemin çözümü için önerilen yöntemde hareket kestirimi bilinen yöntemlere göre daha iyi bir basarımla yapılmıstır. Hareket kestiriminin uygulaması olarak video çerçeve aradeğerlemesi seçilmistir. Anahtar Kelimeler : Sayısal video isleme, 2-boyutlu hareket kestirimi, hareket dengeleme, blok eslestirme algoritmaları, video çerçeve aradeğerlemesi.
Özet (Çeviri)
Digital video processing has become an important topic with widespread usage of multimedia applications due to the increasing processing power of computers. A video contains a considerable amount of data. Many methods thus have been developed to store and transmit videos efficiently. The ultimate goal of any video processing algorithm is to display the video with optimum visual quality. In some cases where bandwidth or storage capacity is limited, temporal sampling can be utilized to reduce the amount of video data. Video frame interpolation schemes have been developed to compensate for distorted visual quality due to the reduction in video frame rate by temporal sampling. Motion phenomenon which is a result of scene change in each video frame is exploited for video frame interpolation. In 2D motion estimation, it is assumed that objects in the scene undergo translational movement and new positions of these objects are determined approximately within the interpolated frame. It is required that motion vectors obtained from motion estimation algorithm for video frame interpolation should point to true object motion. In this work, the problem of calculation of accurate motion vectors has been dealt with. Known motion estimation methods are outperformed by the proposed method for the solution of the problem. Video frame interpolation has been chosen as an application of motion estimation.