Tünel kazısı nedeniyle meydana gelen zemin oturmaları ve bunların mevcut bir yapıya olan etkisi
Soil movements induced by tunneling and their effects on existent building
- Tez No: 201535
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE DORAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Zemin-üstyapı ilişkisi, üstyapı, çerçeve sistem, tünel açılması, oturma yüzeyi, hasar durumu, Soil-structure interaction, superstructure, frame sytem, tunneling, tunneling effect, settlement surface, damage status
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde zemin-üstyapı ilişkisinin araştırılması önemli bir çalışma alanı oluşturmaktadır. Gerçekleştirilen tünel kazı çalışmaları zeminde şekil değişikliğine ve dolayısıyla üstyapılarda hasara neden olmaktadır. Bu nedenle yapılarda meydana gelecek hasar düzeylerinin belirlenmesi oldukça gerekli bir hal almıştır. Bu çalışmada, İstanbul ili, Esenler ilçesinde gerçekleştirilen tünel kazı çalışmaları sırasında örnek olarak belirlenmiş kusurlu bir yapıda oturma analizleri ile elde edilen deformasyonlar, aletsel yüzey okumaları ile karşılaştırılmıştır. Nümerik model hazırlanırken öncelikle zemin modeli oluşturulmuş ve yapı yükleri dikkate alınarak zeminde meydana gelen oturma yüzeyi Plaxis 3D Tunnel programı ile belirlenmiştir. Daha sonra oturma analizlerinden hareketle yapı temelinde, temel sonlu eleman ağına rastlayan noktalardaki oturmalar üst yapıya yer değiştirme yükü şeklinde etki ettirilmiştir. Zemin-üstyapı ilişkisini temsil eden model bu şekilde oluşturulduktan sonra üst yapı analizlerinde ETABS programı ile yapıdaki yer değiştirmeler hesaplanmış ve aletsel okumalarla karşılaştırılmıştır. Üst yapıda oluşan yer değiştirme nedeniyle yapıdaki hasar durumu belirlenmiş ve yapının hasar tespiti yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, assessment of soil-structure interaction has become in a very popular and important research subject. Excavations in soil cause to deformations and also causes to damage in superstructures. Trough this fact, the need of the determination of damage level of the structures is arising. In this study; displacements, estimated by a settlement analysis of a damaged building located in İstanbul Province, Esenler District, were compared with the measured displacements occurred due to tunneling. When preparing numerical model first, the soil model was developed, then the settlement surface, consisted due to effected structural loads to the soil, was estimated by a Plaxis 3D Tunneling program. Later troughs the settlement analysis, the displacements were effected on the nodes of the foundation meshed into finite elements as a displacement loads. In this way soil-structure interaction was developed. Then with the program ETABS, displacements of the structure were computed and compared with the measured displacements. In this way, the case of damage level, due to displacement effect on the structure was determined. Last, the damage assessment of the structure was prepared.