Yüksek hızlı demiryolları için geometrik özellikler ve altyapı
Geometrical specifications and infrastructure for high speed railways
  1. Tez No: 201536
  2. Yazar: ORÇUN EKİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN EREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Demiryolu altyapısı, demiryolu üstyapısı, yüksek hızlı demiryolu, yol geometrisi, Ülkelerarası işletim için kriterler, Railway infrastructure, railway superstructure, high speed railway, track geometry, Technical Specification for Interoperability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde gelişen teknoloji ile demiryollarında 360 km/sa hıza ulaşmak mümkündür. Konvansiyonel demiryolundan farklı geometrik standartlara sahip yüksek hızlı demiryollarının altyapı ve üstyapı özellikleri de farklı olmaktadır. Yüksek hızlı demiryollarının (YHD) geometrik özellikleri, altyapısı ve üstyapısı bu hıza ulaşmayı mümkün kılmaktadır. Demiryollarında yüksek hıza ulaşmak için gerekli olan geometrik özellikler, altyapı, farklı ülkelerdeki uygulamalar ve standartlarının araştırıldığı bu çalışma, yerli ve yabancı kaynaklardan derlenmiştir. Tezin içeriğinde, konvansiyonel demiryolunun doğuşu, üstyapısı ve altyapısı ayrı bir bölümde verilerek mevcut tanımlar ve ifadelerin daha iyi anlaşılması amaçlanmıştır. Yüksek hızlı demiryollarına ait bilgiler ise ayrı bir bölümde verilerek gerektiğinde konvansiyonel demiryolu bölümüne atıfta bulunulmuştur. İncelenen makalelerden; YHD için bakım maliyetinin ve bakım süresinin az olmasının amaçlandığı, geçiş bölgelerinde rijitliğin sürekliliğinin sağlanmasının şart olduğu ve ülkelerarası işletim için kriterler'de (TSI) verilmiş büyüklüklerin değerlerini sağlayacak şekilde yolun inşaa edilmesinin gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Today it is now possible to operate trains with 360 km/h on railways. High speed railways geometric specifications, infrastructure and superstructure are different from conventional railways. These geometric specifications, infrastructure and superstructure are required to achieve these speeds. This work is compiled with Turkish and English sources. The content of the work is divided into conventional railway and high speed railway. The geometric specifications, infrastructure and superstructure of conventional railways are given in the second section. So that it helps to understand much better the general information of railways. The information regarding to high speed railway is given in another section and it is referred to conventional railways when needed. As a result, maintanence period and maintanence cost of high speed lines should be profitable, transition areas should be taken into consideration and the construction should at least match with the TSI specifications.