Çok modlu taşımacılık sistemlerinin stratejik planlamasında kritik faktörlerin modellenmesine yönelik bir çözüm yaklaşımı
A solution approach to modeling the critical factors in the strategical planning of the multi-modal transportation systems
- Tez No: 201547
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH ÖNÜT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Ulaşım, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Çok modlu taşımacılık, çok aşamalı taşımacılık ağı, analitik ağ süreci, çok seviyeli programlama, bulanık yaklaşım, Multi-modal transportation, multi-echelon transportation, analytic network process, multi-level programming, fuzzy approach
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Ürün maliyetlerinin büyük bir kısmını oluşturan lojistik ve özellikle taşımacılık maliyetleri, işletmelerin ve dolayısıyla ülkelerin rekabet gücü üzerinde büyük etkiye sahiptir. Bu etkinin pozitif yöne doğru çekilebilmesi için, taşımacılık sektörünün ekonomik etkinlik ve hizmet kalitesi açılarından belirli performans kriterlerini sağlaması gerekmektedir. İlgili performansın artması ise, bu alanda uzmanlaşmış lojistik hizmet sağlayıcılarının lojistik kaynakları en uygun şekilde kullanarak optimum sonuçlar elde etmesine bağlıdır. Tez çalışması kapsamında, taşımacılık faaliyetlerinde bulunan lojistik hizmet sağlayıcılarının taşıma ağı kurma gibi stratejik düzeyli bir konuda kararlar alırken oluşturacakları modelde, taşıma modlarının etkisini dikkate almaları gerekliliği üzerinde durulmuştur. Uygun taşıma modunun seçim sürecinde, gerekli tüm kriterler literatür bazlı ve uzman görüşlerine dayalı olarak belirlenmiş ve analitik ağ süreci metodolojisi ile çözüm getirilmiştir. Yine taşıma ağının farklı aşamalarında kullanılacak taşıma modları ile aktarma noktaları arasındaki yakın ilişki üzerinde durulmuş ve belirli aşamalardaki alternatif lokasyonların seçimine de analitik ağ süreci uygulanmıştır. Bu iki önemli nokta üzerinde kararlar alındıktan sonra, çok modlu taşımacılık ağı içindeki tüm aşamalarda uygun noktaları seçerek, tedarik ve talep noktaları arasındaki yük akışının optimize edilmesi hedeflenmiştir. Bunu gerçekleştirmek için, çok seviyeli programlama tekniğinden faydalanılarak lojistik hizmet sağlayıcı işletmenin organizasyonunda, hem hiyerarşik açıdan farklı seviyelerde bulunan, hem de fonksiyonel alan açısından farklı ilgi alanları olan karar vericilerin amaçları etkileşimli ve uzlaşımcı şekilde optimize edilmiştir. Son olarak, çok modlu ve çok aşamalı bir taşıma ağı üzerinde taşımacılık yapan bir lojistik hizmet sağlayıcısının spesifik bir taşıma projesi üzerinde, önerilen model uygulanarak elde edilen sonuçlar, farklı senaryolar üzerinden mevcut durum ile kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
Especially, the transportation costs in logistics, which constitutes a big part of the product costs, have a big affect on competition of the companies and even countries. To realize a positive affect, transportation industry should provide some specific performance criteria related with the economical efficiency and service quality. Also an increase in this performance degree depends on the obtaining optimum results of using the logistical resources in a convenient manner by the specialized logistics service providers. In this thesis study, considering the affects of transportation modes on constituting a model which is interested in a strategic subject like constructing a transportation network is emphasized. In the process of selecting the mostly convenient transportation modes, all the required criteria are determined by considering the related literature and the opinions of the experts. Then the analytical network process methodology is used to solve this selecting problem. The close relation between the transportation modes that will be used among the points in the network and the points that will be used for short storages and transshipment activities is considered. And the analytical network process is again used to select the convenient ones among the alternative locations. After decision making on these two important points, it is aimed that to optimize the freight flow between suppliers and the demand points by choosing the right transportation modes at each stage of the network. To realize that optimization, the aims of the decision makers from different levels or from different functional areas are satisfied in an interactive and compromised manner by using the multi-level programming technique. Finally, the proposed model is applied on a transportation project of a logistic service provider, which gives service in a multi-modal and multi-echelon transportation network, to compare with the results of the model and the current situation by using different scenarios.