Türkiye'de sektör bazlı lojistik merkez yer seçimi için AHP ve CBSuygulaması
AHP and GIS aplication for sector based logistic centerlocation selection in Turkey
- Tez No: 797535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KÜRŞAT ÇUBUK, PROF. DR. SERPİL EROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Türkiye bulunduğu konum itibari ile stratejik bir öneme sahiptir. Doğru yatırım politikaları ile ekonomik kalkınma hızlanacaktır. Bu çalışmanın amacı, çok modlu taşımacılığı verimli şekilde kullanarak Türkiye'nin dış ticarette ihracat payını artırmak ve uluslararası alanda bölgede lojistik üs olmasını sağlamaktır. Sektörler dikkate alınarak kurulacak lojistik merkezler ile bu amaç gerçekleştirilebilecektir. Lojistik merkez yer seçimi için yapılan bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk kısımda, kapsamlı literatür taraması ve alanında uzman kişilerin görüşleri ile nüfus, ekonomi, maliyet, sosyo-ekonomik durum, altyapı, coğrafi konum ve hizmet olmak üzere yedi ana kriter ve bu ana kriterlere ait yirmi yedi alt kriter belirlenmiştir. Bu kriterler ile gerçek veriler kullanılarak elde edilen Türkiye'de dış ticaret açığı veren iller arasından önce Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP), sonra Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yöntemleri kullanılarak lojistik merkez yer seçimi yapılmıştır. AHP yöntemine göre lojistik merkez kurmak için elde edilen illerin sıralamasında ilk beş il ile Coğrafi Bilgi Sistemi ile elde edilen beş ilin aynı olduğu görülmüştür. Verilerin sisteme girilmesi ve güncellenebilmesi özelliği, daha kolay ve pratik olarak sonucun elde edilebilmesi dikkate alınarak çalışmanın ikinci bölümünde CBS'nin kullanılması önerilmiş ve ikinci kısmı CBS ile gerçekleştirilmiştir. İkinci kısımda Türkiye'de gelişime açık illerin desteklenmesi amaçlanarak verilerin seçim aralıkları bu amaca göre belirlenmiştir. Bu bölümde lojistik merkez yer seçimi, Türkiye'deki tüm illerin ulaşım sistemlerinin, tarım, hayvancılık ve ormancılık, imalat ve madencilik sektörlerinin ihracat ve ithalat miktar ve değerleri doğrultusunda SPSS ile elde edilen 2025 yılı tahmini verileri kullanılarak yapılmıştır. Türkiye'deki demir yolu yük istasyonları, endüstri bölgeleri, havaalanları, limanlar, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri ve organize sanayi bölgelerine ait konumlar ilgili kurumlardan alınmıştır. Farklı sektörler ve ulaşım sistemleri dikkate alınarak geliştirilen 5 farklı senaryo için, kurumlardan elde edilen veriler ve konumlar kullanılarak CBS ile lojistik merkezlerin kurulacağı konumlar belirlenmiştir. Bu sayede lojistik merkez yer seçimi için karar vericinin kendi stratejilerine en uygun seçimi yapabilmesi sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Turkey has strategic importance due to its location. Economic development will accelerate with the right investment policies. This study aims to increase Turkey's export share in foreign trade by using multimodal transportation efficiently and to ensure that it becomes a logistics base in the region in the international arena. This goal will be achieved with the logistics centers to be established by taking sectors into account. This study conducted for the selection of a logistics center location consisting of two parts. In the first part, seven main criteria, including population, economy, cost, socio-economic status, infrastructure, geographical location, service, and twenty- seven sub-criteria belonging to these main criteria were determined through a comprehensive literature review and the opinions of experts in their field. Based on these criteria, the logistics center location selection was made using Analytical Hierarchy Process (AHP) and then Geographical Information System (GIS) methods among the provinces that have a foreign trade deficit in Turkey obtained using real data. According to the AHP method, it has been seen that the first five provinces and the five provinces obtained by the Geographical Information System are the same in the ranking of the provinces obtained to establish a logistics center. Considering that the data can be entered and updated in the system and the result can be obtained more easily and practically, it was suggested to use GIS in the second part of the study, and the second part was performed with GIS. In the second part, to support the provinces open to development in Turkey, the selection intervals of the data were determined according to this purpose. In this section, logistics site selections were made using export and import of quantity and values of the transportation system, agriculture, livestock and forestry, and manufacturing and mining sectors of Turkey's all provinces forecast data of 2025 years obtained with SPSS. The locations of railway freight stations, industrial zones, airports, ports, agricultural-based specialized organized industrial zones, and organized industrial zones in Turkey were taken from the relevant institutions. For 5 different scenarios developed considering different sectors and transportation systems, the locations where logistics centers will be established were determined with GIS using the data and locations obtained from the institutions. In this way, it will be possible for the decision maker to make the most appropriate choice for their own strategies for logistics center location selection.
Benzer Tezler
- An integrated DEMATEL–intuitionistic fuzzy TOPSIS methodology for logistics centers location selection
Bütünleşik DEMATEL–sezgisel bulanık TOPSIS metodolojisi ile lojistik merkez yer seçimi
CİHAN UYANIK
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiMarmara ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÜLFEM TUZKAYA
YRD. DOÇ. DR. SENAY OĞUZTİMUR
- Uluslararası lojistikte taşıma modu seçimini etkileyen faktörler Türkiye uygulaması ve bir model önerisi
A model suggesti̇on and appli̇cati̇on of Turkey affecti̇ng models to transportati̇on models selecti̇ons mode i̇n i̇nternati̇onal logi̇sti̇cs
DİLEK AKAY
- A Configuration of systematic approaches for drinking water distribution problem in metropolitan areas
Başlık çevirisi yok
SELİM KAHVECİOĞLU
Doktora
İngilizce
1997
Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SELİME SEZGİN
- La proposition D'Un modéle de direction et de l'organisation pour le secteur de sous industrie de l'automobile Turque
Türk otomotiv yan sanayi için yönetim ve organizasyon modeli önerisi
SERKAN ANDI
Yüksek Lisans
Fransızca
2004
Endüstri ve Endüstri MühendisliğiGalatasaray ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF.DR. ETHEM TOLGA
- Can hyperloop technology take Turkish logistics industry to a next level?: A preliminary analysis
Hyperloop teknolojisi Türkiye lojistik sektörünü bir sonraki seviyeye taşıyabilir mi?: Ön analiz
GÖRKEM KEREM
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik Üniversitesiİşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. DİLAY ÇELEBİ