Boğaziçi korularının kent içi yeşil alan sistemi içindeki yeri ve rekreasyon açısından potansiyeli; doğu yakası koruları: Abarahampaşa, Hidiv, Fethipaşa, Mihrabat koruları
The significance and recreational potential of the bosphorus woods within the inner-city green area system; İstanbul's east side woods: Abarahampaşa, Hidiv, Fethipaşa, Mihrabat woods
- Tez No: 201549
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: stanbul, kent içi yesil alan sistemi, Bogaziçi koruları
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalısma, stanbul Kent içi yesil alan sisteminin yeterli olmaması nedeniyle, tarihi, peyzaj ve kültürel degerleri açısından çok önemli olan, Bogaziçi Korularının kent parkları gibi kullanıldıgına dikkat çekmek, bu kullanımının sürdürülmesi halinde hassas dogal dengelerini yakın gelecekte kaybedeceklerine ve yok olacaklarına isaret etmek için yapılmıstır. Bu amaçla, öncelikle literatür taramasıyla, yesil alanla ilgili kavramlar tanımlanmıstır. Bogaziçi'nin konumu ve sosyo-kültürel özellikleri incelenmis, Bogaziçi Koruları'nın fonksiyonları ve özellikleri belirlenmistir. Bütün bu belirlemelerden sonra, Bogaziçi Dogu Yakası korularından seçilen, Abrahampasa, Hidiv, Mihrabat ve Fethipasa Korularında yapılan toplam 100 adet anketin degerlendirilmesi yapılmıs; Koruların kullanıcılarının özellikleri, koruyu kullanım nedenleri ve biçimleri incelenmistir. Sonuç olarak; tarihi, kültürel ve peyzaj degerleri yüksek kent içi yesil alanlarının yok edilmesi, aynı zamanda bir çevre sorunu olusturdugundan; Birlesmis Milletler, Avrupa Birligi, Avrupa Konseyi gibi kurulusların konuyla ilgili yaklasımlarına deginilmis, daha sonra; stanbul ve Bogaziçi alanındaki yesil alan sistemindeki, mevcuttaki yesil alanların kabul edilen standartlara göre yeterli olmadıgına dikkat çekilmis. koruların stanbul ve Bogaziçi'ndeki kent içi yesil alan sistemindeki eksiklikten dogan yogun bir rekreatif kullanım baskısı altında kaldıgı; stanbul'un her ilçesine hizmet verdigi; Korulardan, bir kent parkından beklenmemesi gereken rekreasyonel hizmetlerin verilmesi beklendigi belirlenmis; Yogun kullanım baskısı altında kalan koruların tarihi, peyzaj ve kültürel degerlerini koruyarak, nesiller boyu varlıklarını sürdürmeleri için özelliklerine uygun bir kullanım sekli gelistirilmesi önerilmistir.
Özet (Çeviri)
This study aims to emphasize both the lost of the fragile natural values of the woods of Bosphorus in the near future and the usage of Bosphorus woods as parks which also have important historical, landscape and cultural values, because of the inadequacy of Istanbul?s green areas. For this purpose a literature survey on the concept of ?green areas? was completed. The position and socio-cultural properties of the Bosphorus were determined while identifying the function and features of Bosphorus woods within this context. After all these determinations, user profiles, usage purpose and types of some selected Anatolian side woods, namely Abrahampasa, Hidiv, Mihrabat and Fetipasa, were evaluated with the help of a number of (100) questionnaires. Consequently, destroying open-space areas in urban sites that have high historical, cultural and landscape values is also an environmental problem. For this reason, the approaches of the United Nations, the European Union and the European Council about this debate is being mentioned. More over, it is stated that the current open spaces in the Bosphorus region and Istanbul are not sufficient according to the standards and the groves are subject to intense recreational pressure as they serve to the whole city and as they also give additional recreational services (services that should be in an urban park). Therefore, in order to preserve the historic, cultural and landscape values of the groves that are in danger of being too densely used, the development of a usage system that is suitable to the characteristics of the groves is being proposed. Keywords : Istanbul, green structure in city, woods of Bosphorus.