Türkiye'de elektrik enerjisinin geçmişi, bugünü ve gelecek planlamaları
The past, the present an the future plans of electrical energy in Turkey
- Tez No: 201550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN UMURKAN, YRD. DOÇ. DR. FERİT ATTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Elektrik enerjisi tarihi, talep tahminleri, The past of electrical energy, demand forecasting
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Elektrik Enerjisinin ülkemizdeki konumunu incelediğimiz bu çalısmada, 1902 yılında ilk defa elektrik enerjisi üretiminden, 2020 yılına kadar olusturulan üretim planlarına kadar kapsamlı bir arastırma yaptık. Talep tahminleri, üretim planları ve ihtiyaç duyulacak kapasite arttırımları hakkında yaptığımız çalısmada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan, Elektrik Üretim A.S. `den ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.S'den ihtiyaç duyulan dökümanların toplanması konusunda yardım aldık. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gelismisliğin en önemli göstergelerinden olan elektrik enerjisi kullanımının verimliliğine, elektrik enerjisi sektörünün ve yatırımcıların yasadıkları bürokratik sorunlara ve mevcut sistemimizin yapısı ve nasıl daha faydalı bir hale getirilebileceğine değinip önerilerimizi sunmaya çalıstık. Son olarak gelismekte olan ülkemizde elektrik enerjisi geçmisini ,ekonomik verilerin geçmisdeki değerleri ve büyüme hızlarını izleyerek, geçmisin ısığından faydalanıp gelecekte ne kadar güce ihtiyaç duyabileceğimiz hakkında yapay sinir ağlarını kullanarak tahminlerde bulunduk ve çalısmamızı noktaladık.
Özet (Çeviri)
In this research work, we examined the existence of Electrical Energy in Turkey. At some points, this work acts as a kind of documentary which has information ranging from the beginning and future plans of electricity production in our country. While working on the capacity demand forecast, we got help from EÜAS ,ETKB and TEDAS. The amount of electricity which is being used in a country is a sign of how developed that country is. This parameter is more important for our country which is still in the development process. During our work we tried to examine the current capacity of our country and how efficiently we use this electricity. We have examined the laws regarding electricity production and tried to explain what kind of problems investors have. Finally, we have worked on the capacity demand forecast by using artificial neural network programs and have tried to see the future of electrical energy in our country.